Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Filled Under:

ΑΝΗΣΥΧΙΑ στη Κύπρο! Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας…

Η Κυπριακή αστυνομία λαμβάνει «καθαρά προληπτικά μέτρα» σε χώρους που σχετίζονται με τις χώρες που εμπλέκονται στην κρίση στη Συρία, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας πως «δεν διατρέχουμε ως Κύπρος οποιονδήποτε κίνδυνο».
Ο κ.Νικολάου είπε πως τα μέτρα που λήφθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, τέθηκαν άμεσα σε εφαρμογή, «αρχικά με κάποιες περιπολίες και στη συνέχεια, μετά αφου εκδηλώθηκαν οι βομβαρδισμοί, έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, για σκοπούς ασφάλειας».
«Εκείνο το οποίο ουσιαστικά επιδιώκουμε, είναι μέσα από τα μέτρα αυτά, να προστατεύσουμε περισσότερο τα συμφέροντα των χωρών αυτών, οι οποίες μπορεί να διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο από πράξεις κάποιων οι οποίοι είναι στην Κύπρο», είπε και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία πληροφορία και κανένας κίνδυνος από εξωτερική απειλή.
Τα μέτρα αυτά, συνέχισε, αφορούν Πρεσβείες, εταιρείες, σχολεία, οικίες και άλλους χώρους συμφερόντων των εμπλεκομένων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αγγλία, η Γαλλία και το Ισραήλ.
Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπορεί ένας οργανισμός να κάνει τις σωστές αξιολογήσεις και να ανταποκριθεί, όπως επιβάλλεται, σε κάθε δεδομένη στιγμή, ανέφερε ο Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας ότι «και σε αυτή την περίπτωση, η Αστυνομία έκανε την αξιολόγηση την οποίαν έκρινε, μέσα από τα δεδομένα και τα περιστατικά που υπάρχουν ενώπιον της, και αποφάσισε να λάβει πρόσθετα τα συγκεκριμένα μέτρα».
Υπέδειξε, τέλος πως «πάντοτε αξιολογείς κάποια δεδομένα, αξιολογείται η επικινδυνότητα των δεδομένων αυτών και λαμβάνονται τα μέτρα, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχεις συγκεκριμένες πληροφορίες, και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες».
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας λέει ο εκπρόσωπος
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Κύπρο, από τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, σημειώνοντας ότι οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης και πως δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο κ. Προδρόμου είπε πως «εκτός από τη γενική ανησυχία που έχει όλος ο κόσμος, δικαιολογημένα, για το τι συμβαίνει στη Συρία και το δράμα που διεξάγεται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ιδιαίτερα για την Κύπρο».
«Δεν είχαμε» είπε «οποιαδήποτε ενημέρωση ή προειδοποίηση για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, τώρα όμως που έχει ολοκληρωθεί φαίνεται ότι ήταν πράγματι μια στοχευμένη επιχείρηση με συγκεκριμένους στόχους» . Όπως ανέφερε, δεν φαίνεται να υπήρξε άμεση αντιπαράθεση με στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή και τόνισε ότι εκτίμηση αλλά και ευχή της κυπριακής κυβέρνησης είναι στη συνέχεια να υπάρξουν επαφές και διάλογος δια της διπλωματικής οδού για να λυθούν τα ζητήματα.
«Η κρίση στη Συρία πρέπει να βρει ένα τέλος, να σταθεροποιηθεί η χώρα, να μονιμοποιηθεί η εξάλειψη της απειλής του Ισλαμικού Κράτους» είπε ο κ. Προδρόμου και ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, συντάσσεται με τις θέσεις της ΕΕ ότι είναι απαράδεκτη η χρήση χημικών όπλων, αλλά ταυτόχρονα η δική μας επιλογή είναι να γίνουν κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για την πλήρη εξάλειψη της κρίσης».
Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε εκ νέου «δεν έχει ουσιαστικά χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος της Κύπρου, με την εξαίρεση του τι πάντοτε συμβαίνει στις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες δεν είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης ούτε υπάρχει μόνιμη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει. Η παρουσία πολεμικών αεροσκαφών στις Βρετανικές Βάσεις είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες επιχειρήσεις και πέρσι. Όμως η συγκεκριμένη στρατιωτική επιχείρηση δεν πέρασε από την Κύπρο. Πολύ συγκεκριμένα έγινε από τη νότια θάλασσα» σημείωσε.
Επικρατούν συνθήκες ασφαλείας και οι αρμόδιες Αρχές, η Πολιτική Αεροπορία έχει επαναλάβει ότι υπάρχει πλήρης ομαλότητα στον εναέριο χώρο στο FIR Λευκωσίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σύμφωνα με τον οποίο «η ασφάλεια των πτήσεων είναι απόλυτη».

Εν τω μεταξύ ο τέως υπουργός. Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης, δήλωσε πως «οι Βάσεις είναι Βάσεις και δεν ειναι προσκοπική κατασκήνωση. Είναι στρατιωτικές βάσεις για να χρησιμεύουν για τη δύναμη, στην προκειμένη περίπτωση τη Μεγάλη Βρετανία».
«Νομικά δεν έχουμε από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης δικαίωμα να τους σταματήσουμε. Όμως έχουμε απαίτηση και την είχαμε πάντα να συνεννοούμαστε, και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτού του είδους η συνεννόηση θα έχει ήδη γίνει» είπε.
Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τώρα που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «έχουμε όλοι διαπιστώσει ότι η Κύπρος δεν είχε να πάθει τίποτε από αυτή την ενέργεια και πιστεύω ότι στις επόμενες εβδομάδες θα ξεχαστεί και από τους υποψήφιους να κλείσουν διακοπές στην Κύπρο».
protothema.gr πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌