Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Filled Under:

Σωτήρης Λυμπερόπουλος, ο νεαρός επιστήμονας που έκανε επιχείρηση να μαζεύει άγρια χόρτα στο βουνό….

Θα θυμάστε πιθανόν τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο, τον νεαρό επιστήμονα που έκανε επιχείρηση το μάζεμα άγριων χόρτων στο βουνό. Με σπουδές στα οικονομικά στην Αγγλία τα άφησε όλα για να ακολουθήσει το όνειρό του.
Τον γνώρισε η Ελλάδα το 2013, πρώτη φορά, όταν μάθαμε για την εταιρεία του, τη RADIKI, μια εταιρεία η οποία έχει ως αντικείμενο την πώληση χόρτων, ελαιολάδου, τραχανά και αποξηραμένων φρούτων εντός Ελλάδας, με στόχο την εξάπλωση της δραστηριότητάς τους στις διεθνείς αγορές.
Ξεκίνησε το 2011 από το εστιατόριο Milos του Hilton και σήμερα ήδη συνεργάζεται με 12 από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, όπως για παράδειγμα με τον σεφ Περικλή Κοσκινά στο Αλάτσι, το Νίκο Καραθάνο στο Hytra, τους δίδυμους σεφ του Base Grill Bαγγέλη και Σπύρο Λιάκο, τον Μάνο Ζουρνατζή του Cucina Povera.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη που έδωσε στο andro το 2016 και αναπολεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Παραθέτουμε
«Πέντε χρόνια πριν, στην ίδια βεράντα που κάθομαι τώρα, αγνάντευα τη θάλασσα, χωρίς να έχω ιδέα τι πραγματικά θέλω να κάνω στη ζωή μου. Περνούσα τους πρώτους μήνες στο πατρικό σπίτι του πατέρα μου στις Ράχες Μεσσηνίας, όπου έμελλε να γίνει η μόνιμη κατοικία μου. Εκεί ήταν που μου έσκασε η ιδέα να μαζεύω χόρτα και να ζω από αυτό. Ήθελα να είμαι ελεύθερος και να ζω κοντά στη φύση. Αντί να κάτσω να ποτίζω τον κήπο μου και να ταΐζω τις κοτούλες μου, κατέληξα να έχω μια μικρή επιχείρηση που από το μικρό αυτό χωριό προσπαθεί να αλλάξει το γεωργικό μοντέλο της χώρας. Σήμερα, όπως συνήθως συμβαίνει, η ζωή μου δεν έχει καμία σχέση με ό,τι είχα φανταστεί. Έχω μια τετραμελή οικογένεια με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις, είμαι μέρος μιας εταιρείας που μεγαλώνει κάθε μέρα μέσα σε ένα νοσηρό οικονομικό περιβάλλον και, όπως όλοι οι επαγγελματίες, δεν προλαβαίνω να πληρώνω φόρους και εισφορές για να γεμίζει το τρύπιο πηγάδι του κρατικού προϋπολογισμού.
1. Κανείς δεν μπορεί να μπει μέσα στα όνειρα και στους στόχους σου. Το πιθανότερο είναι να σου πουν ότι αυτό που έχεις στο μυαλό σου δεν γίνεται. Αν όμως δεν δοκιμάσεις, ποτέ δεν θα μάθεις την αλήθεια. Αποτυχημένος δεν είναι αυτός που τόλμησε και δεν τα κατάφερε, αλλά αυτός που δεν σηκώθηκε ποτέ από τον καναπέ του.
2. Το σημαντικότερο κεφάλαιο σε μια δουλειά είναι οι Άνθρωποι. Τίποτα δεν θα είχε προχωρήσει αν δεν είχα συνεργαστεί με τον αδερφό μου τον Γιώργο, ο οποίος μοιράζεται τις χαρές και τις λύπες μου, και καλύπτει τα ελαττώματά μου.
3. Στη χώρα που ζεις μην περιμένεις τίποτα από το Κράτος. Είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας της επιτυχίας σου.
4. Μη σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, αλλά τι σκέφτεσαι εσύ για τους άλλους.
5. Τα πάντα κάποτε ήταν μικρά. Αν θες να ξετυλίξεις το μεγάλο κουβάρι, βρες πρώτα την κλωστή. Από εκεί ξεκινούν όλα. Όσο και αν σας ακούγεται κλισέ, ο μπάρμπα Γιάννης ο Λάτσης κάποτε ξεφόρτωνε βαρέλια με λάδι στο Κατάκολο.
6. Μη ζεις για το αύριο – μπορεί να μην έρθει ποτέ ή να είναι χάλια μαύρα. Ζήσε το τώρα, που τό ’χεις σίγουρο.
7. Κανείς δεν αξίζει το θαυμασμό σου περισσότερο από τον εαυτό σου. Συνήθως περνάμε πολύ χρόνο με το να κρίνουμε τους άλλους, και ελάχιστο για να παρατηρούμε τον εαυτό μας. Αν όμως δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου, δεν πας πουθενά.
8. Φρόντιζε το σώμα σου όσο μπορείς, γιατί εκεί ζει η ψυχή σου. Μην το ταΐζεις συνέχεια με σκουπίδια, γιατί η ψυχή σου δεν θα προλαβαίνει να τα καθαρίσει και θα θέλει να φύγει.
9. Ζήσε την κάθε στιγμή της διαδρομής σου και να εύχεσαι να έχει πολύ δρόμο ακόμα. Εύκολο ή δύσκολο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να είναι ο δρόμος που διάλεξες εσύ –και όχι οι άλλοι– για σένα.
10. Μπορείς να ζήσεις ευτυχισμένος με πολύ λιγότερα από αυτά που νομίζεις. Σκέψου μόνο ότι η ζωή σου, η οποία σου φαίνεται χάλια, είναι το απατηλό όνειρο περίπου 3 δις ανθρώπων, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες που δεν μπορείς να διανοηθείς. Και αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται φιλοσοφικές μπαρούφες, δεν πειράζει. Πέταξέ τες στα σκουπίδια. Η ευτυχία και το πώς θα ζήσεις είναι ένα θέμα καθαρά προσωπικό, που κανείς δεν μπορεί να σου υποδείξει. Μόνο να έχεις επίγνωση…
η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο andro ΕΔΩ πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌