Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Filled Under:

Νέα ΑΓΡΙΑ κόντρα ΔΝΤ – Βερολίνου για το ελληνικό χρέος! Τι θα γίνει με την ελάφρυνση…

Μια σκληρή παρτίδα πόκερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ αναφορικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, από την κατάληξη της οποίας θα εξαρτηθεί και η παραμονή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Στο Washington Group εκφράστηκαν διαφωνίες, καθώς το Βερολίνο ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και ειδικότερα να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε η ελάφρυνση χρέους να δοθεί αυτόματα χωρίς να περνάει πρώτα από την Γερμανική βουλή, ενώ αντίθετα του ΔΝΤ θέλει να εφαρμόζεται αυτόματα, αλλιώς δεν μπορεί να συντάξει έκθεση βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους (DSA) προκειμένου να μετέχει στο Πρόγραμμα.
Το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να δεχθεί μια λύση μόνο με την προϋπόθεση της αιρεσιμότητας, δηλαδή κάθε μέτρο ελάφρυνσης να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις που αν δε γίνονται θα «παγώνουν» οι ρυθμίσεις. Παράλληλα, ζητά πολιτική δέσμευση και ψήφιση από τα κοινοβούλια κάθε απόφασης που θα ληφθεί για το ελληνικό χρέος.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν εάν τελικά το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κυρίως δύο: Το πρώτο, αφορά στο πώς θα δοθεί στις αγορές το αναγκαίο σήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους; Κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούν στο σημείο αυτό «υπομονή», παραπέμποντας στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς με τη λήξη του προγράμματος. Το δεύτερο ερώτημα, είναι εάν θα υλοποιηθούν η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020 που νομοθετήθηκαν, μετά από απαίτηση του ΔΝΤ, εάν το Ταμείο αποχωρήσει από το πρόγραμμα και δεν υπάρξει αυτόματος μηχανισμός για το χρέος;
Τόμσεν: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
Το μήνυμα πως ο χρόνος τελειώνει και πως στο Eurogroup του Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους προκειμένου το ΔΝΤ να έχει χρόνο για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του, έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας από τις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΔΝΤ για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο Π. Τόμσεν επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM. «Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους», ανέφερε ο Π. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη γιατί υπάρχουν ακόμα «κάποια ανοιχτά ζητήματα». «Ελπίζω ότι οι λύσεις θα βρεθούν σύντομα», κατέληξε.
ΥΠΟΙΚ:Ως την 1η Ιουνίου θα αποσαφηνιστεί εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Το αργότερο έως την 1η Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν σήμερα μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό για τη διευθέτηση του χρέους. Και ειδικότερα, το ΔΝΤ ζητεί απολύτως αυτόματο μηχανισμό, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή. Πάντως, η κατάσταση έως σήμερα είναι τελείως ρευστή και αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Ντομπρόφσκις: Το αργότερο τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το χρέος
«Ζήτημα μηνών» είναι η απόφαση για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσε το Politico στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, παρατήρησε ότι γίνεται όλο και πιο σαφές πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προϋποθέτει και τη χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι αυτήν τη στιγμή εξετάζονται τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και ο μηχανισμός που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους. «Όλα βρίσκονται υπό συζήτηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όσο τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους της και δεν κάνει πίσω στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Είναι σαφές ότι με το επίπεδο του χρέους που έχει η Ελλάδα, πάνω από 180% του ΑΕΠ, πρέπει να είμαστε συνετοί για να διασφαλίσουμε την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές» σημείωσε. Γι’ αυτό, εξήγησε ότι η χώρα είναι σημαντικό να παραμείνει στον σωστό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και το έχει αποδείξει, μέχρι τώρα, με τις προσπάθειες που έχει κάνει για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και για να ανακάμψει την οικονομία της.
Όταν ρωτήθηκε πότε θα αποφασιστεί το ζήτημα του χρέους ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε: «Νομίζω ότι είναι ζήτημα μηνών. Τον Μάιο-Ιούνιο, αφού η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, επισήμανε ότι το Ταμείο είναι μέρος της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που προϋποθέτει τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση. «Νομίζω πως είναι σαφές ότι το ΔΝΤ δεν συμβάλλει μέχρι τώρα με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Β. Ντομπρόβσκις, παρατηρώντας ότι μέχρι σήμερα το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα θέτοντας όρους και προϋποθέσεις, κάνοντας τεχνική ανάλυση και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να συμμετάσχει υπό αυτήν τη μορφή.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ να καταλήξουν σε μία συντονισμένη προσέγγιση, σε μία συντονισμένη ανακοίνωση, γιατί φυσικά αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που θα στείλουμε στις αγορές» υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόβσκις. Όπως είπε, χρειάζεται πειθαρχία και σύνεση από όλες τις πλευρές. Τόσο από την πλευρά των θεσμών, όσο και από την πλευρά των ελληνικών Αρχών, που πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα.
Τέλος, ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μία προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει πρόθεση να το κάνει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό που εξετάζεται είναι πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός μεταμνημονιακής εποπτείας. Γνωρίζουμε, είπε, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με αυτές τις παραμέτρους.
Tσακαλώτος: Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή
Τέλος, συνέντευξη στη γερμανική FAZ παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.
«Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξουν πια άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα από τον ΕΜΣ», δηλώνει με σαφήνεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκτενή συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ο έλληνας υπουργός παραδέχεται ότι «θα υπάρξει μια μορφή επιτήρησης, όπως υπάρχει και σε κάθε άλλη χώρα με πρόγραμμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η εποπτεία αυτή θα είναι ενδεχομένως περισσότερο λεπτομερής. Μόλις δείξουμε πόσο αξιόπιστοι είμαστε δεν θα γίνεται πια λόγος για πολιτικούς στόχους και τα εργαλεία που απαιτούνται, αλλά μόνο για τους στόχους, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα μέχρι το 2022».
Αναφερόμενος στο μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργεί η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο ο Ευ. Τσακαλώτος τονίζει: «Σύμφωνα με το ΔΝΤ από το μαξιλάρι θα πρέπει να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για ενάμιση με δύο χρόνια. Δεν θα έχουμε ωστόσο πρόσβαση στα χρήματα αυτά για τις δαπάνες του δημοσίου».

Έκθεση ΔΝΤ για την Ελλάδα – Τι αναφέρει για το χρέος
Τις προβλέψεις του για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα αποτελέσματα της έκθεσης για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης (Regional Economic Outlook for Europe) που δόθηκε στην δημοσιότητα το μεσημέρι.
Την έκθεση παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και τα αποτελέσματα επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τις εκτιμήσεις που είχε κάνει το Ταμείο για την ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια της Εαρινής του Συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν μήνα στην Ουάσινγκτον.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ υπολογίζει ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας στο ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αποδίδεται στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Η έκθεση, ωστόσο, διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει αρνητική καθαρή επενδυτική θέση σε σχέση με το εξωτερικό ισοζύγιο συναλλαγών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγικότητα της και έτσι να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, το Ταμείο καταγράφει μια αύξηση της τάξης του 0,6% για το τρέχον έτος, καθώς εκτιμά ότι από το 1,4% το 2017 θα ανέλθει στο 2% το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 1,8%.
Στο μέτωπο των επενδύσεων, το ΔΝΤ προβλέπει μια σταθερή αύξηση, υπολογίζοντας ότι το ποσοστό του 11,7% για την περίοδο του 2017 θα ανέλθει στο 12,7% το 2018 και τελικά θα αγγίξει το 13,8% μέσα στο 2019.
Για την ανεργία, η έκθεση σημειώνει πως θα υπάρξει μια σταθερή υποχώρηση από το ποσοστό του 21,5% που είχε καταγραφεί το 2017. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2018 θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 1,7%, καθώς το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 19,8%, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αγγίζοντας το 18%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με πέρσι (0,8% του ΑΕΠ) για το 2018, ενώ το 2019 θα μειωθεί στο 0,6%.
Σχετικά παρόμοια σταθερή πορεία θα ακολουθήσει και το δημοσιονομικό ισοζύγιο που όπως και το 2017 (0%) έτσι και το 2018 (-0,1%) αλλά και το 2019 (0%) θα παραμείνει ισοσκελισμένο.
Τέλος, το δημόσιο χρέος που βρίσκονταν στο 181,9% του ΑΕΠ το 2017 θα ανέλθει στο 191,3% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει στο 181,8% του ΑΕΠ.
parapolitika.gr πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌