Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Filled Under:

ΜΠΛΟΚΟ της ΕΕ! Σε αναμμένα κάρβουνα Σκόπια και Αλβανία…

Για τον Ιούνιο του 2019, μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών του Μαΐου του ίδιου έτους, μετατέθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν Γαλλία, Ολλανδία και Δανία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση, στο Λουξεμβούργο, χθες Τρίτη.
Οι τρεις χώρες επέμειναν για αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς σαφή διατύπωση για συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο τελικώς αποφασίστηκε ως «μέση λύση» ο ορισμός ημερομηνίας για τον Ιούνιο του 2019.
Γαλλία, Ολλανδία και Δανία εξέφρασαν την άποψη πως η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. προέχει έναντι της διεύρυνσης, ενώ δήλωσαν ανήσυχες για το ζήτημα της διαφθοράς και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος που δεν έχει επιλύσει η Αλβανία, αλλά και της εφαρμογής του κράτους δικαίου και της διοικητικής ικανότητας της ΠΓΔΜ.
Στον αντίποδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της, καθώς και ότι η εσωτερική τους κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων.
Σε παρέμβαση τους οι ΗΠΑ, δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, εξέφρασαν πάντως αισιοδοξία για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, χαρακτηρίζεται απογοητευτικό το γεγονός ότι τα εύσημα που έλαβαν Σκόπια και Αθήνα από την Ε.Ε. για τη συμφωνία στο ονοματολογικό δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν και ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για αναβολή ενός μόνον έτους θεωρείται διόλου ευκαταφρόνητος.
Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, το πράσινο φως σε έναν χρόνο δεν είναι το ίδιο υποστηρικτικό προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Η δυναμική όμως έστω και της «μισής νίκης» στην Ε.Ε. δίνουν τη δυνατότητα στα Σκόπια να διαχειριστούν με το «χαρτί της ευρωπαϊκής επιτυχίας» τα επόμενα δύσκολα βήματα προς την κύρωση της συμφωνίας για το όνομα, με φόντο το δημοψήφισμα που αναμένεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌