Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Filled Under:

Κίνηση ματ από τα Σκόπια! Ο Ζάεφ έστειλε επιστολή στον Βαρθολομαίο…

Αίτημα για επαναφορά στην κανονικότητα απέστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.
Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων ζητάει την επαναφορά της υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».
Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, υπό την προεδρία του Πατριάρχη, εξέτασε σήμερα το αίτημα και αποφάσισε να επιληφθεί και να διενεργήσει τα δέοντα «υπό τους απαράβατους όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτοθρόνου Πατριαρχείου».
Το αίτημα συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ, υπενθυμίζεται, ότι στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ είχε συναντηθεί με τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.
Η κίνηση αυτή της σχισματικής εκκλησίας και η απόφαση του Πατριαρχείου να συζητήσει το αίτημα ερμηνεύεται ως μια ακόμα ένδειξη πως οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου
Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου
Πηγή: voria.gr πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌