Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Filled Under:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΒΟΜΒΑ για τις ΜΚΟ! Τις ΠΛΗΡΩΝΕΙ ο Έλληνας Φορολογούμενος; Tι συμβαίνει;…

Η καταγγελία είναι πραγματικά συγκλονιστική.
Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ενημερώνει το κοινό, και καλεί σε δράση, τους εργαζόμενους (τονίζει πως δεν είναι εθελοντές) στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής (ΕΔΩ):
Όμηροι της ακραίας καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι/-ες στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ενδεικτικά έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας εργαζόμενοι/ες από τις ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS, Ηλιαχτίδα) οι οποίοι παραμένουν έως και πάνω από 5 μήνες απλήρωτοι,παρότι καλούνται να προσφέρουν κανονικά την εργασία τους στο ευαίσθητο αυτό πεδίο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επιπρόσθετα, στους ίδιους εργαζόμενους επιβάλλονται εργασιακές συνθήκες πλήρους επισφάλειας, καθώς είναι αναγκασμένοι να υπογράφουν μηνιαίες συμβάσεις με τις εργοδότριες ΜΚΟ.

Οι χιλιοειπωμένες απαντήσεις της εργοδοσίας στις καταγγελίες των εργαζομένων και του ΣΒΕΜΚΟ ότι : “δεν υπάρχουν χρήματα” ή ότι “ο μοναδικός υπαίτιος των καθυστερήσεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών” δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Στις επίμονες εκκλήσεις για άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων επιστρατεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις και απαντήσεις που ουσιαστικά μετακυλίουν την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους: “Όποιος αντέχει…. δεν είναι ανταγωνιστικό ή εριστικό αυτό, αλλά ανταποκρίνεται στην σκληρή πραγματικότητα, που θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και να προγραμματίζουν τη ζωή τους“. Όλες αυτές οι δικαιολογίες υποκρύπτουν το μοναδικό αληθές γεγονός, πως απέναντι στους εργαζόμενους ο μόνος υπόχρεος είναι ο εργοδότης, δηλαδή οι διοίκησεις των ΜΚΟ. Οι διοικήσεις είναι αυτές που οφείλουν να καταβάλλουν έγκαιρα τη μισθοδοσία ανεξαρτήτως της ροής χρηματοδότησης, όπως και οι εργαζόμενοι προσφέρουν την εργασία τους ανεξαρτήτως της ροής χρηματοδότησης!! Το πώς θα ρυθμιστεί κάτι τέτοιο, έχει να κάνει με τις εργατικές υποχρεώσεις της εργοδοσίας και του φορέα χρηματοδότησης και όχι με την υπομονή του εργαζόμενου, ο οποίος παρέχει κανονικά την εργασία του και δικαιούται να αμείβεται κανονικά και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι μοναδικό. Είναι χαρακτηριστικό των γενικότερων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι απλήρωτες υπερωρίες και η on-call παροχή υπηρεσιών, ακόμα και τις αργίες ή τα Σαββατοκύριακα, είναι συνήθης πρακτική. Το ίδιο και καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, η εργασία με «μπλοκάκι» και η αυτασφάλιση στη θέση της εξαρτημένης εργασίας. Στο όνομα τελικά μιας αμφιλεγόμενης «φιλανθρωπίας» επιβάλλονται μέσα από ψυχολογικούς και ηθικούς εκβιασμούς ο αναγκαστικός «εθελοντισμός», η αναλωσιμότητα και η επισφάλεια των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου. Πίσω από την ταμπέλα της «κοινωνικής προσφοράς» κρύβονται οι συστηματικές και σφοδρές καταπατήσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Ήδη συνάδελφοι/ισσες από τις Δομές Φιλοξενίας της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ σε Ταγαράδες και Ωραιόκαστρο είναι σε επίσχεση εργασίας, ενώ το ΣΒΕΜΚΟ σε συντονισμό με το «Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας» (ΣΒΕΨΥΚΟΙ), προχώρησε σε κήρυξη στάσης εργασίας την Πέμπτη 26/04 σε όλες τις δομές της ΑΡΣΙΣ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα τους.

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα με κοινό μέτωπο των εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοσία. Αυτοοργάνωση, συλλογικότητα και αγώνας.
Οργανώνουμε από κοινού τις δράσεις μας απέναντι στην απλήρωτη εργασία και τις εργοδοσίες των ΜΚΟ.
Καλούμε τις διοικήσεις των ΜΚΟ να καταβάλουν άμεσα και στο ακέραιο τα δεδουλευμένα σε όλους τους/ις συναδέλφους/ισσες.
Απαιτούμε να μπει τέλος στην επισφάλεια των μηνιαίων συμβάσεων.
Είμαστε εργαζόμενοι/ες και όχι αναλώσιμοι ούτε “εθελοντές”.
Όπως βλέπετε βάλαμε με έντονη γραμματοσειρά, τα σημεία που μας προκάλεσαν εντύπωση. Τίθενται οι εξής απορίες. Όντως το ΥΠ.ΟΙΚ είναι υπεύθυνο για την πληρωμή των εργαζομένων; Eίναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων ή της Ε.Ε που δεν αποδίδει (αν ισχύει αυτό που λέει η εργοδοσία) το κράτος;πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌