Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Filled Under:

Ταμεία: Πενταπλάσια τα χρέη των επαγγελματιών σε σχέση με τις επιστροφές…

του Δημήτρη Κατσαγάνη,
Αρνητικό είναι το «ισοζύγιο» μεταξύ πιστωτικών και χρεωστικών υπολοίπων από την εκκαθάριση των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών για το 2018.

Μπορεί οι επιστροφές εισφορών (λόγω πιστωτικών υπολοίπων) που προέκυψαν να ανέρχονται σε 215 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ μπήκαν προχθές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr- oι οφειλές (δηλαδή τα χρεωστικά υπόλοιπα) είναι πενταπλάσιες, καθώς ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τα χρεωστικά υπόλοιπα τα οποία προέκυψαν από τον συμψηφισμό μεταξύ καταβληθεισών και καταβλητέων εισφορών του 2018. Οι καταβληθείσες εισφορές είναι εκείνες οι οποίες υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2016 και είχαν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ από τις αρχές του περσινού έτους. Οι καταβλητέες εισφορές είναι εκείνες που έπρεπε να καταβληθούν πέρσι με βάση το εισόδημα του 2017.
Για κάποιους επαγγελματίες προέκυψαν (με βάση το εισόδημα του 2017) καταβλητέες εισφορές υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που κατέβαλαν (με βάση το εισόδημα του 2016). Κάποιοι άλλοι κατέβαλαν λιγότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που τους είχαν καταλογιστεί αρχικά (με βάση το εισόδημα του 2016) αλλά και σε σχέση με εκείνες που τους καταλογίστηκαν αργότερα (με βάση το εισόδημα του 2017). Κάποιοι άλλοι, τέλος, δεν κατέβαλαν καμία εισφορά πέρσι (με βάση το εισόδημα του 2016) και, έτσι, χρωστάνε το σύνολο του 2018 (με βάση το εισόδημα του 2017).
Και για τις τρεις αυτές κατηγορίες οφειλετών προέκυψε χρεωστικό υπόλοιπο. Το άθροισμα των χρεωστικών αυτών υπολοίπων ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Αύγουστο, έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια εξόφλησης αυτών των υπολοίπων. Η εξόφληση προβλέπεται σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις στο διάστημα Αυγούστου–Δεκεμβρίου 2019. Οι οφειλές οι οποίες δεν θα εξοφληθούν έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα μεταφερθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Ωστόσο, ένα μέρος των οφειλών του 2018 έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς αυτή έδινε τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης στα ασφαλιστικά χρέη τα οποία είχαν «γεννηθεί» έως και την 31/12/2018. Συνεπώς μπορούν μέσω αυτής της διαδικασίας να πληρωθούν. Κατά τ’ άλλα, όποιος δεν εντάχθηκε στις 120 δόσεις μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενταχθεί στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων.πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌