Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Filled Under:

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ! Τι αλλάζει στα λάδια…

Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια, η κύρια πηγή τεχνητού trans λιπαρών ουσιών και ένας αόρατος στυλοβάτης της αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων εδώ και δεκαετίες, ωθούνται τελικά υπέρ υγιεινότερων εναλλακτικών λύσεων. 
Έρευνες που δείχνουν τους κινδύνους των trans λιπαρών, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενισχύθηκαν με μια σπουδαία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1990 και ενισχύθηκαν με κάθε διαδοχικό κύκλο έρευνας, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές τροφίμων να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
Από το 2006 έως το 2008, σύμφωνα με μια εκτίμηση, η ποσότητα των PHO στα τρόφιμα στη Βόρεια Αμερική μειώθηκε στο μισό, ενώ μέχρι το 2015 το λίπος trans είχε μειωθεί κατά 85 τοις εκατό.Εκείνη την χρονιά, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι οι υπεύθυνοι για τα τρόφιμα είχαν τρία χρόνια για να αφαιρέσουν πλήρως τα έλαια από τα προϊόντα τους.
Τα PHO έρχονται σε πολλές μορφές. Θα μπορούσαν να βρίσκονται στη φριτέζα σε μια αλυσίδα fast-food ή στα αγαπημένα σας συσκευασμένα ψημένα προϊόντα. Έχουν εμφανιστεί σε κρέμες, μπάρες δημητριακών και ποπ κορν μικροκυμάτων. Η αντικατάστασή τους απαιτεί ένα μείγμα υγρών ελαίων και στερεών λιπών.
Οι καταναλωτές πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά όταν δοκιμάζουν τη νέα γενιά προϊόντων χωρίς PHO. Στην πραγματικότητα, πολλοί τα τρώνε εδώ και χρόνια. Διατροφικά, όμως όλα θα είναι μια βελτίωση σε σχέση με το πρότυπο μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο.
Οι παραγωγοί παρουσιάζουν το υψηλό περιεχόμενο των «καλών λιπών» (γνωστών ως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά) και τα χαμηλά επίπεδα «κακών λιπών» (trans και κορεσμένα λίπη). Τα ωμέγα-9 λιπαρά οξέα καθιστούν το λάδι πιο υγιεινό. Ωστόσο, επειδή όλα τα νέα έλαια είναι υγρά, το ψήσιμο τους απαιτεί την προσθήκη άλλων στερεών λιπών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το φοινικέλαιο, ένα συστατικό που συνδέεται με αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι συχνά το στερεό λίπος της επιλογής.
Αυτή τη στιγμή, το υψηλής περιεκτικότητας λάδι κανόλας είναι πιο δημοφιλή, κυρίως επειδή βρίσκεται σε ποσότητες πολύ περισσότερο από τα νέα έλαια σόγιας. Το θρεπτικό προφίλ των νέων σπόρων σόγιας είναι επίσης πιο ευνοϊκό από αυτό των νέων λαδιών κανόλας, δήλωσε ο J. Thomas Brenna, καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής στην Dell Medical School στο Πανεπιστήμιο Texas. Ενώ τα ωμέγα-9 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά, τα ωμέγα-3s και τα ωμέγα-6s που υπάρχουν στα προαναφερθέντα πολυακόρεστα λίπη είναι καλά αλλά πρέπει να βρίσκονται στη σωστή ισορροπία μεταξύ τους.
Ωστόσο, τα ωμέγα-3 στο λάδι κανόλας μειώθηκαν κάτω από ένα ιδανικό επίπεδο για να κάνουν χώρο για τα ωμέγα-9. Αυτό το καθιστά λιγότερο υγιές από τα έλαια σόγιας, τα οποία διατηρούν τις αναλογίες πολυακόρεστων λιπαρών τους πιο ευθυγραμμισμένες με το ελαιόλαδο.
Φυσικά, όλες αυτές οι επιλογές είναι ακόμα πολύ καλύτερες από τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια του παρελθόντος. 
Για τους ανθρώπους που ελπίζουν ότι η νέα, χωρίς λιπαρά διατροφή σημαίνει ότι μπορούν να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερα πατάτες τηγανητές και πατατάκια, ο Keri Gans, καταχωρημένος διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη, έχει κάποια κακά νέα. «Ακριβώς επειδή μια εταιρεία έχει αλλάξει λάδι τους σε μια πιο υγιεινή ποικιλία», είπε, «δεν σημαίνει ότι το προϊόν γίνεται καλό για εσάς». Οι παλιοί κανόνες της διατροφής εξακολουθούν να ισχύουν. πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌