Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Filled Under:

Απογειώθηκαν τα χρέη! 1,9 δις σε λίγες ημέρες…

Την αδυναμία του επιχειρηματικού κόσμου να αντεπεξέλθει στα ασφαλιστικά «χαράτσια» δείχνουν τα νέα στοιχεία για την πορεία των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο μέσα σε 90 ημέρες, δηλαδή μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ ή κατά 5,6%.
Και τούτο, όταν το πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση των οφειλών ήταν μόνο 600 εκατ. ευρώ. Η πολύ μεγάλη αυτή επιτάχυνση στον ρυθμό αύξησης των χρεών προς τα Ταμεία χτυπά το «καμπανάκι» για την εισπραξιμότητα των εισφορών, στην οποία βασίζονται σε έναν βαθμό οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, καθώς μαζί με τις άγριες περικοπές των δαπανών για τις συντάξεις στηρίζουν το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα στον ασφαλιστικό, αλλά και κρατικό, Προϋπολογισμό.
Τα νέα «χαράτσια» έφεραν νέες οφειλές
Αναλυτικά, οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, των εργοδοτών και των αγροτών έως τα μέσα του Ιουνίου ξεπέρασαν τα 33,7 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία προέρχονται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο οποίο εντάσσονται οι οφειλές προς τα Tαμεία. Τρεις μήνες μόλις πριν, οι οφειλές αυτές είχαν ανέλθει σε 31,8 δισ. ευρώ και στις αρχές του έτους ήταν 31,2 δισ. ευρώ.
Βασικός παράγοντας εκτίναξης των ασφαλιστικών οφειλών φαίνεται να είναι η εκκαθάριση των ασφαλιστικών «χαρατσιών» του 2017. Με άλλα λόγια, η αύξηση των οφειλών επιταχύνεται διαρκώς. Συνολικά το α’ εξάμηνο οι οφειλές στα Ταμεία έχουν αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης ή αυτασφαλισμένων (αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) οι οποίες δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους και, έτσι, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Αυτό, με τη σειρά του, θα στείλει, από το επόμενο κιόλας εξάμηνο, ατομικές ειδοποιήσεις στους οφειλέτες αυτούς, καλώντας τους να εξοφλήσουν εφάπαξ ή τμηματικά (π.χ., μέσω της ένταξης σε κάποια ρύθμιση) τα χρέη τους, υπό την απειλή της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμα και ακινήτων, στις περιπτώσεις των εργοδοτών-οφειλετών. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μόλις ένας στους δέκα οφειλέτες «συμμορφώνεται» με τις προειδοποιήσεις του ΚΕΑΟ.
Χρέη vs Υπερπλεόνασμα 
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκτίναξη των χρεών προς τα Ταμεία το α’ εξάμηνο του 2018 (2,5 δισ. ευρώ) είναι κατά 40% μεγαλύτερη σε σχέση με την πρόβλεψη για το υπερπλεόνασμα των Ταμείων φέτος.
Υπενθυμίζεται πως στον ΕΦΚΑ και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) φέτος προβλέπεται, βάσει του νέου Μεσοπρόθεσμου, πλεόνασμα 950 περίπου εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 600 εκατ. ευρώ (όπως προβλεπόταν στο περσινό Μεσοπρόθεσμο). Με άλλα λόγια, αναμένεται θετική απόκλιση πάνω από 1,45 δισ. ευρώ σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις.
Πολύ μεγαλύτερη είναι η δυσαναλογία μεταξύ νέων χρεών και αυξημένων εσόδων από εισφορές. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για τα έσοδα από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω μόλις κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Παράλληλα, κατά 300 εκατ. ευρώ βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών. Συγκεκριμένα, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής προβλέπεται τα έσοδα από τρέχουσες εισφορές να ανέλθουν το 2018 σε 13,1 δισ. ευρώ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 12,7 δισ. ευρώ), ενώ από ρυθμίσεις για παλιότερες εισφορές σε κοντά 1,1 δισ. ευρώ (έναντι αρχικής πρόβλεψης για περίπου 800 εκατ. ευρώ).
Με άλλα λόγια, ενώ τα χρέη προς τα Ταμεία αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ μόνο στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι προβλέψεις για περισσότερα έσοδα αναθεωρήθηκαν μόλις κατά 700 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ από τρέχουσες και 300 εκατ. ευρώ από παλιότερες εισφορές). Αυτό σημαίνει πως η αύξηση των ασφαλιστικών χρεών είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με την προβλεπόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων από τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές.
του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital.gr πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌