Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Filled Under:

Νέα έρευνα ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ τους ΑΠΟΔΟΜΗΤΕΣ της ιστορίας: Μινωίτες και Μυκηναίοι γενετικά συνδεδεμένοι με τους σημερινούς Έλληνες…

Κατά την εποχή του Χαλκού, στην Ελλάδα εμφανίστηκαν δύο σημαντικοί πολιτισμοί: οι Μινωίτες και αργότερα οι Μυκηναίοι. Αυτοί οι αρχαίοι λαοί ήταν από τους αρχαιότερους από τους λεγόμενους…
«υψηλών πολιτισμών» της Ευρώπης: επικοινωνούσαν με εξελιγμένα συστήματα γραφής, έφτιαχναν περίτεχνες τοιχογραφίες και – στην περίπτωση των μυκηναίων – χτισμένες οχυρώσεις τόσο μεγάλες που οι Έλληνες αργότερα πίστευαν ότι οι δομές είχαν δημιουργήθηκε από τους γίγαντες.
Όπως αναφέρουν οι Megan Gannon για τη ζωντανή επιστήμη, οι ερευνητές διεξήγαγαν πρόσφατα μια εκτεταμένη γονιδιωματική ανάλυση του μινωικού και μυκηναϊκού DNA. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι δύο ομάδες μοιράστηκαν κοινή καταγωγή και ότι είναι γενετικά συνδεδεμένες με τους σημερινούς Έλληνες.
Παρόλο που οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι άφησαν πίσω τους πολλά υλικά στοιχεία, οι αρχαιολόγοι έχουν διαφωνίσει πολύ για την προέλευσή τους. Ο Sir Arthur Evans, ο αρχαιολόγος που βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για έναν ξεχωριστό μινωικό πολιτισμό, πίστευε ότι η ομάδα μπορεί να έχει ξεκινήσει από την Αίγυπτο.
Άλλοι έχουν προτείνει ότι η Μεσόγειος, η περιοχή της σημερινής Τουρκίας ή η Ευρώπη είναι το πιο πιθανό σημείο προέλευσης.
Τελικώς οι ερευνητές παρατήρησαν τους γενετικούς δεσμούς μεταξύ των μυκηναίων και των σύγχρονων κατοίκων της Ελλάδας «με κάποια αραίωση της πρώιμης νεολιθικής καταγωγής», όπως γράφουν οι συντάκτες της μελέτης. Η ομάδα υποστηρίζει ότι τα ευρήματά τους «υποστηρίζουν την ιδέα της συνέχειας αλλά όχι της απομόνωσης στην ιστορία των πληθυσμών του Αιγαίου».
Με πληροφορίες από smithsonian.com πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌