Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Filled Under:

Ενόψει τουρκικών προκλήσεων -Στο Μαξίμου ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για το Oruc Reis….

Τον πρωθυπουργό ενημέρωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο ΑΓΕΕΘΑ για τον πλου του Oruc Reis.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο Oruc Reis κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως είναι γνωστό, περίπου στις 06:40 το πρωί της Παρασκευής, 31η Ιανουαρίου, έφτασε στο υπουργείο Άμυνας η πληροφορία πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κινείται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αμέσως, όπως ήταν αναμενόμενο, σήμανε συναγερμός.
Το Oruc Reis, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, κινήθηκε με δυτική πορεία εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και σχεδόν τρεις ώρες μετά, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν: “Γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS», απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού”.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης -πριν την μετάβαση του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Μαξίμου- χαρακτήριζε τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Oruc Reis” ως συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους «πυροτεχνήματα» δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌