Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Filled Under:

Κωστής Στεφανόπουλος: Πανελλήνια συγκίνηση για το θάνατο του σεμνού ευπατρίδη της Πολιτικής


Ειδήσεις για Κωστή Στεφανόπουλο: Πέθανε στα 90 του χρόνια ο άνθρωπος που τίμησε με την προσωπικότητά του τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας – Την Τρίτη (22/11/2016) η κηδεία του στο Ψυχικό – Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών
Υπήρξε μία από τις σεμνότερες μορφές της ελληνικής πολιτικής σκηνής και υπηρέτησε τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με παρρησία, θάρρος και αποφασιστικότητα, διατρανώνοντας πάντοτε με τον πιο έντιμο και καταφανή τρόπο τα δίκαια αιτήματα του Ελληνικού Λαού. Αυτός ήταν ο φιλόπατρις, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 23:18 το βράδυ της Κυριακής (20/11/2016) στο νοσηλευτικό ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, συνέπεια επιπλοκών πνευμονίας.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στην πρωινή του εκπομπή ο ΣΚΑΪ, η κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου θα γίνει αύριο, Τρίτη, στις 15:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό και όχι στη Μητρόπολη Αθηνών, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειάς του.
Όσο για την ταφή του, θα πραγματοποιηθεί στο Α' Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας.
Η είδηση του θανάτου του Κωστή Στεφανόπουλου προκάλεσε θλίψη στο πανελλήνιο, ενώ ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε μέσω μηνυμάτων την οδύνη του για τον χαμό του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού.

Παυλόπουλος: Υπόδειγμα ανιδιοτελούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος

Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής (20/11/2016) η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.
Στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε τα εξής:
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του».

Βούτσης: Διακρίθηκε για τη γενναιότητα και την παρρησία του

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του, με αφορμή το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τη βαθύτατη συγκίνησή μου για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη μακρά δημόσια πορεία του υπηρέτησε με εντιμότητα πολιτικές αρχές και διακρίθηκε σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου της χώρας για τη γενναιότητα και την παρρησία του. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε το αξίωμά του με την υποδειγματική αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον όπως και τη διεκδίκηση και προβολή όλων των αξιών και προταγμάτων που ενώνουν και δεν διχάζουν τον λαό. Ο σεβασμός και η αγάπη με την οποία ο ελληνικός λαός τον περιέβαλε ήταν η αναγνώριση του εξαίρετου πολιτικού ήθους του, αλλά και της σεμνότητας και απλότητας που τον χαρακτήριζαν. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

Τσίπρας: Ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος

«Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», έγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό @PrimeministerGR στο twitter. 

Μητσοτάκης: Πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος. Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε γράψει στο twitter: «Ο Κ. Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός & πολύ καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του». 

Γεννηματά: Ο Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε την Ελλάδα

Το δικό της «αντίο» της στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, είπε μέσω δύο αναρτήσεων στο λογαριασμό της στο Twitter η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά μίλησε για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τίμησε την χώρα. 

Θεοδωράκης: Αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος του

Με ανάρτησή του στο twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έγραψε για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου: 
Παράλληλα και το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής:
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν από τους ανθρώπους που εξύψωσαν την έννοια της πολιτικής. Απέφυγε το λαϊκισμό, σε εποχές που αυτός κυριαρχούσε. Επέλεξε δύσκολους δρόμους κι ας ήξερε ότι θα έχουν πολιτικό κόστος. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την άψογη θεσμική λειτουργία του συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους του θεσμού και η προσφορά του εκτιμήθηκε από τους πολίτες. Σε εποχές που η πολιτική απαξιώνεται, το παράδειγμά του ας αποτελέσει οδηγό για το είδος του πολιτικού που έχει ανάγκη η χώρα. Θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους του και την οικογένειά του».

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος

Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926 και ήταν γιος του δικηγόρου Δημητρίου Στεφανόπουλου ο οποίος χρημάτισε κατ' επανάληψη βουλευτής Αχαΐας και υπουργός.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
Το 1964, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαϊας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Τον Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.
Τον Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρεία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Το 1985, αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.
Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.
Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.
Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).
Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.
Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ύπατα Αξιώματα: Πρόεδρος Δημοκρατίας από 08/03/1995 έως 09/03/2000 και από 11/03/2000 έως 12/03/2005.
Κυβερνητικά Αξιώματα: Υφυπουργός Εμπορίου (ΚΕΕ) από 26/07/1974 έως 09/10/1974 , υπουργός Εσωτερικών από 21/11/1974 έως 10/09/1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από 10/09/1976 έως 28/11/1977, υπουργός Προεδρίας από 28/11/1977 έως 10/05/1980, υπουργός Προεδρίας από 10/05/1980 έως 17/09/1981 και υπουργός Προεδρίας από 17/09/1981 έως 21/10/1981.
Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌