Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Τραμπ για την νίκη στις πρόσφατες αμερικανικές προεδρικές εκλογές ενώ παράλληλα υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό.
Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους τονίστηκε ακόμη ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας για την ειρήνη και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής –ιδιαίτερα σε μία περίοδο αυξανόμενης αποσταθεροποίησης– καθώς και οι σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης.
Επιβεβαιώθηκε, παράλληλα, η σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά τομέων, ως συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα.
Τέλος συμφώνησαν να διατηρήσουν σταθερούς δίαυλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία πάντως γίνεται σχεδόν 2 εβδομάδες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ χρόνος εξαιρετικά μεγάλος, από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν έσπευσε να μιλήσει με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο στις 10 Νοεμβρίου μόλις δύο ημέρες μετά τις εκλογές.
Επίσκεψη Τραμπ στην Ελλάδα;
Στις χώρες που θα επισκεφθεί μέσα στο 2017 ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτν Τραμπ περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Αυτό αναφέρει το paron.gr το οποίο επικαλείται έγκυρες διπλωματικές πηγές, λέγοντας πως στην Ουάσιγκτον ανησυχούν για αναταράξεις και... ανακατατάξεις που μπορεί να προκληθούν από τις εκλογές σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον χορό να ανοίγει στις 4 Δεκεμβρίου με το κρίσιμο δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει ο Ρέντσι.
Το ελληνικό επιτελείο του Ν. Τραμπ
Η Ελλάδα, πάντως, θα έχει μόνιμη παρουσία δίπλα στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο.
Ο 44χρονος Ελληνοαμερικανός Ρινς Πρίμπους θα είναι ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ο ουσιαστικός επιτελάρχης. Αν και το όνομά του δεν προδίδει κάτι ελληνικό, έλκει την καταγωγή του από το Πλωμάρι της Λέσβου και είναι δικηγόρος και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων.
Ο πατέρας του έχει γερμανικές ρίζες, ενώ οι γονείς της μητέρας του, Δήμητρας ή Ρούλας, όπως την αποκαλούν, γεννήθηκαν στο Πλωμάρι και στη συνέχεια μετανάστευσαν στο Σουδάν. Έπειτα από τον έρωτα της Δήμητρας με τον Ρίτσαρντ, το ζευγάρι μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε ο φιλόδοξος γιος τους. Η αδερφή της μητέρας του λέγεται Μαίρη Παυλάτου - Πιτσιλαδή και μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου για τον ανιψιό της, λέγοντας ότι έχει απεριόριστη αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες και τα καλοκαίρια έρχεται συχνά στην πατρίδα μας. Μάλιστα, της είπε ότι θα προσπαθήσει να έρθει σύντομα οικογενειακώς στη χώρα μας και ότι θέλει να κάνει ένα μνημόσυνο για τον παππού και τη γιαγιά του.
Ο δεύτερος Ελληνοαμερικανός είναι ο Τζορτζ Τζιτζίκος, γνωστός ως «συγκεντρωσιάρχης» του Τραμπ, ο οποίος ανέτρεψε όλους τους συμβατικούς κανόνες της προεκλογικής εκστρατείας.
Είναι γιος ιερέα, γεννήθηκε στη Φλόριντα και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική κουλτούρα και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο τρίτος με ρίζες ελληνικές είναι ο γνωστός μας πλέον Τζορτζ Παπαδόπουλος, μόλις 30 χρόνων, ο οποίος γεννήθηκε στο Σικάγο και οι γονείς του κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πατέρας του ήταν πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Είναι εξειδικευμένος στα ενεργειακά και τον περασμένο Μάρτιο είχε έρθει στην Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Το 2014 είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την τριμερή συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Και ο τέταρτος της ελληνικής «παρέας» του Τραμπ είναι ο Χρήστος Μαραφάτσος, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική και κυπριακή κοινότητα στη «Συμμαχία Εθνικής Ποικιλότητας». Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Blue Sky Capital, μιας εταιρείας συμβούλων και επενδύσεων με έδρα την Ουάσινγκτον. Ο Μαραφάτσος είχε ανακηρυχθεί το 2011 από το Bloomberg ο τρίτος καλύτερος νέος επιχειρηματίας κάτω των 25 ετών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.