Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

Οι μεγάλες ΔΙΑΦΟΡΕΣ! Γνωρίστε τις παθήσεις που βασανίζουν τα οστά σας…

Οι μεγάλες ΔΙΑΦΟΡΕΣ! Γνωρίστε τις παθήσεις που βασανίζουν τα οστά σας…




Αν και η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα ιατρικά ταξινομούνται ως διαφορετικές ασθένειες, οι θεραπείες και για τις δύο αυτές παθολογικές καταστάσεις είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες.
Ας εξηγήσουμε τι είναι οστεοαρθρίτιδα και τι ρευματοειδής αρθρίτιδα και ποιες είναι οι διαφορές τους.
Α. ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό του αρθρικού χόνδρου, αλλά αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν επίσης την αρθρική μεμβράνη και το οστό δίπλα στο χόνδρο. Είναι μια βαθμιαία φθορά που προσβάλλει πιο συχνά τις αρθρώσεις που φέρουν βάρος (γόνατα, γοφό και αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης) και τις αρθρώσεις των χεριών. Η διάλυση της μεσοκυττάριας ουσίας του χόνδρου οδηγεί σε ραγίσματα και έλκη και μια λέπτυνση του χόνδρου με απώλεια απορρόφησης κραδασμών. Το οστό που βρίσκεται δίπλα στο χόνδρο αρχίζει να λεπταίνει ως ανταπόκριση στην αυξημένη
πίεση και σχηματίζονται προεξοχές οστών. Σε προχωρημένες φάσεις της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να φανεί φλεγμονώδης αντίδραση στην αρθρική μεμβράνη. Αυτός ο σοβαρός εκφυλισμός προκαλεί πόνο, οίδημα, παραμόρφωση και μειωμένη έκταση κίνησης. Λόγω του ότι συχνά προσβάλλονται οι αρθρώσεις των χεριών και οι μεγάλες αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, των γοφών, των γονάτων και των αστράγαλων, η ανικανότητα είναι σημαντική. Η οστεοαρθρίτιδα έρχεται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης και προσβάλλει περίπου το 70%-80% του πληθυσμού άνω των 50 ετών.
Η έναρξη της ασθένειας χαρακτηρίζεται από πιάσιμο, τρίξιμο των αρθρώσεων και πόνο. Καθώς χειροτερεύει, υπάρχει περισσότερος πόνος και ανικανότητα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λαμβάνουν αρκετά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα που προκαλούν σοβαρές παρενέργειες.
Η υψηλότερη εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες δείχνει ότι τα οιστρογόνα μπορεί να παίζουν ένα ρόλο. Η εστραδιόλη επιδεινώ- νει την πειραματική οστεοαρθρίτιδα και η tamaxilen (ένα αντι-οιστρογονικό φάρμακο) την ανακουφίζει μειώνοντας την καταστροφή του χόνδρου. Αυτό δείχνει ότι το μπλοκάρισμα των οιστρογόνων έχει θεραπευτικό ρόλο. Διάφορα βότανα (όπως γλυκόριζα και Medicago sativa) που συχνά χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας περιέχουν συστατικά με φυτοοιστρογονική δράση ικανή να δεσμεύσει τους υποδοχείς οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να δρουν ως ανταγωνιστές οιστρογόνων. Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό έχει φανεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με δείγματα πληθυσμού ίδιας ηλικίας και ίδιου γένους. Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι η διόρθωση της ενδοκρινικής ισορροπίας ή της ηπατικής δυσλειτουργίας είναι υψίστης σημασίας για την ομαλοποίηση της κατασκευής του χόνδρου.
Β. ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή και πάχυνση του αρθρικού βλεννογόνου παράλληλα με την καταστροφή του χόνδρου. Στις αυτοάνοσες ασθένειες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του σώματος σαν να είναι ξένοι εισβολείς. Η αιτιολογία και η παθογένεση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας θεωρείται άμεσα σχετιζόμενη με το σύνδρομο χρόνιας φλεγμονής.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει τις γυναίκες τρεις φορές πιο συχνά από ότι τους άνδρες. Η κλινική εικόνα ποικίλλει από ήπια χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων με περιστασιακά ξεσπάσματα μέχρι παραμορφωμένες αρθρώσεις με πόνο. Η συμμετοχή των μικρών αρθρώσεων των χεριών και των ποδιών είναι συχνά το κλειδί για τη διάγνωση. Χαμηλός πυρετός, απώλεια βάρους, γενικό αίσθημα ασθένειας, κόπωση, παραμορφώσεις των αρθρώσεων και πόνος συχνά συνοδεύουν την ασθένεια. Μπορεί να υπάρχει αναιμία και άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία είναι αποτέλεσμα ενός βαθύτερου χρόνιου συνδρόμου φλεγμονής.
Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως δεν προκαλεί κοκκίνισμα, ζεστασιά ή φλεγμονή στις αρθρώσεις. Αρχικά προσβάλλει τις αρθρώσεις στη μια πλευρά του σώ-
ματος. Δεν προκαλεί γενικό αίσθημα ασθένειας. Συνήθως αναπτύσσεται αργά για πολλά χρόνια. Αντίθετα η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί κοκκίνισμα, ζεστασιά και πρήξιμο των αρθρώσεων. Συνήθως προσβάλλει τις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Συχνά προκαλεί ένα γενικό αίσθημα ασθένειας, κόπωση, απώλεια βάρους και πυρετό. Μπορεί να αναπτυχθεί ξαφνικά μέσα σε εβδομάδες ή μήνες.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο » ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ-ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ»
Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌