Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under: ,

Σε μπαράζ ρυθμίσεων για τα «κόκκινα δάνεια» προχωρούν οι τράπεζες για να πιάσουν τους στόχους


Οι τράπεζες ανεβάζουν ρυθμούς προχωρώντας σε μαζικότερες και πιο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2017, μετά την επισήμανση της ΤτΕ ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των κόκκινων δανείων θα προέλθει από επιτυχείς ρυθμίσεις και διαγραφές και όχι τόσο από ρευστοποιήσεις και μεταβιβάσεις δανείων.

Το γεγονός καταδεικνύει η Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2016 της ΤτΕ, η οποία καταγράφει αύξηση των ρυθμίσεων δανείων κατά περίπου 100.000 μόνο στο α' εξάμηνο της χρονιάς με ένα προσανατολισμό, μάλιστα, πιο μακροπρόθεσμο. Εκτιμάται δε ότι στο σύνολο της χρονιάς οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ξεπεράσουν τις 200.000.

Συγκεκριμένα το μερίδιο των ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα στο σύνολο των ρυθμίσεων έχει αυξηθεί κατά περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο 44% στο 9μηνο. Από την άλλη σταθερό παρέμεινε το ποσοστό των λύσεων οριστικής διευθέτησης, στο 6,3%.

Στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις κατατάσσονται όσες ισχύουν για διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών και στοχεύουν στη μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης ή/και της δανειακής επιβάρυνσης, λαμβάνοντας υπόψη συντηρητικές παραδοχές για τη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη μέχρι τη λήξη του προγράμματος αποπληρωμής. Οι ρυθμίσεις αυτής της κατηγορίας μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, διαχωρισμό οφειλής σε τμήμα του δανείου το οποίο ο δανειολήπτης εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρώνει και σε τμήμα το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, μερική διαγραφή οφειλής, λειτουργική αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης κ.λπ.

Ως λύση οριστικής διευθέτησης ορίζεται οποιαδήποτε μεταβολή του είδους της συμβατικής σχέσης μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος και δανειολήπτη ή ο τερματισμός αυτής, με στόχο την οριστική τακτοποίηση της απαίτησης έναντι του δανειολήπτη, όπως π.χ. η διαγραφή οφειλής, η ρευστοποίηση με πλειστηριασμό, η εξωδικαστική διευθέτηση κά.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌