Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

Καμία κατάσχεση για οφειλές έως 5.000 ευρώ, προς τα Ταμεία!

«Ανάσα» για τους 310.000 ασφαλισμένους, που έχουν οφειλές έως 5.000 ευρώ προς τα Ταμεία.
Μετά τις ώρες αγωνίας και τα σενάρια για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθάρισε, ότι είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, να μην προχωρήσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τις μικρές οφειλές, εξηγώντας πως ο λόγος που πέρασαν στο ΚΕΑΟ, ήταν για να μπορούν οι ασφαλισμένοι να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη.
«Για πολλοστή φορά η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας μία ρύθμιση προς όφελος των πολιτών ως δήθεν δείγμα κοινωνικής αναλγησίας και αδιαφορίας», απαντά το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την υπουργική απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιου Πετρόπουλου, με την οποία το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών διαβιβάζονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).
Όπως τόνισαν από την οδό Σταδίου, «η πράξη αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών».
Σχετικά με τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνει ότι ήδη από τις 21 Δεκεμβρίου 2016, έχει καταστήσει σαφές, με δελτίο Τύπου, ότι:
«Η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή.
Καμία κατάσχεση δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει για τέτοιου ύψους οφειλές. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση.
Κατασχέσεις επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται».
Τι θα γίνει τους 310.000 μικροοφειλέτες των Ασφαλιστικών Ταμείων;
Μετά την διαβεβαίωση από το υπουργείο, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, για τα μικρά ληξιπρόθεσμα χρέη, κάτω από τα 5.000 ευρώ, η αγορά πήρε μία «ανάσα». 
Όμως, με την απόφαση, που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, όλα τα χρέη προς τα ταμεία κύριας ασφάλισης περνάνε στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) και αυτό, τα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην απαίτησή τους και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Οι διοικήσεις και οι αξιωματούχοι αλλάζουν, αλλά από την στιγμή που τα χρέη έχουν φτάσει μέχρι το Κέντρο Είσπραξης, μόνο με μία νέα απόφαση, μπορεί να γίνει πραγματικότητα το διαψευσθέν σενάριο των κατασχέσεων.
Μέχρι τώρα, τα χρέη έως 5.000 ευρώ, παρέμεναν στις διοικήσεις των Ταμείων και οι προσπάθειες είσπραξης γίνονταν από τους υπαλλήλους του κάθε φορέα. Όμως τώρα, που περνούν στο ΚΕΑΟ, αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταγγελίες και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το ΚΕΑΟ, πρώτα στέλνει ειδοποιητήρια και προτρέπει την ρύθμιση των οφειλών, αλλά  αν μετά από τις προειδοποιήσεις δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους οφειλέτες, τότε ξεκινά η διαδικασία των κατασχέσεων, που αφορούν κυρίως κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τα στοιχεία των ταμείων ,αποκαλύπτουν ότι οι οφειλέτες προς τα ταμεία είναι  πάνω 630.000 είναι ενώ 310.000 οφειλέτες είχαν στο τέλος του 2016 χρέη κάτω από 5000 ευρώ.
Το ΚΕΑΟ έχει αποστολή, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των οφειλετών των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών) τη μελέτη, την επεξεργασία και την υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο υπουργείο Εργασίας.
Τώρα, σύμφωνα με αυτή την Απόφαση, «στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της παρούσας δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης. Προηγούμενη απόφαση (αρ. Οικ.13822/1089/2.5.2014 - ΦΕΚ Β'1227) η οποία προέβλεπε τα "Κριτήρια προσδιορισμού των "εισπράξιμων" ληξιπροθέσμων για τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης
Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ».
Με τον εισπρακτικό μηχανισμό να παίρνει μπροστά, το υπουργείο προκρίνει την ρύθμιση των οφειλών, ώστε να εξυπηρετηθούν σταδιακά, αποφεύγοντας την λύση της κατάσχεσης.
Σύμφωνα με την απόφαση Πετρόπουλου, όπου περιγράφεται ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΦΚΑ προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το Υπερ-Ταμείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌