Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

Τιραμισού

Ακόμα και οι φαν της σοκολάτας υποκλίνονται στην γευστική τελειότητα του τιραμισού, που συνδυάζει κρέμα μασκαρπόνε, κακάο, σαβαγιάρ και καφέ.

Υλικά

  • 1 πακέτο σαβαγιάρ έτοιμα
  • 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 φλιτζανάκι εσπρέσο δυνατός, μονός (ή 2 κ.σ. στιγμιαίος καφές σε σκόνη)
  • 70 γρ. κονιάκ
  • 500 γρ. μασκαρπόνε (ιταλικό κρεμώδες τυρί που πωλείται σε κεσεδάκια σε μεγάλα σουπερμάρκετ)
  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • αυγά, τους κρόκους
  • αυγά, τα ασπράδια
  • κακάο για πασπάλισμα
Μερίδες: 9, Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 6 ώρες
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα, τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα (θα πάρει περίπου 20 λεπτά).
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε μαζί με την άχνη ζάχαρη με μια κουτάλα μέχρι να γίνει ένα μαλακό μείγμα, σαν κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μη χάσει τον όγκο της.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το αποσύρουμε και προσθέτουμε τον καφέ (εσπρέσο ή σκόνη) και το κονιάκ. Βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ στο ζεστό γάλα γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Δεν τα αφήνουμε να μουλιάσουν πολύ γιατί θα διαλυθούν. Τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι χωρίς να αφήνουμε κενά, μέχρι να καλυφθεί εντελώς ο πάτος. Αν χρειαστεί σπάμε μερικά για να καλυφθούν τυχόν κενά.
Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια βουτάμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στο γάλα και τα στρώνουμε από πάνω. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα, ώστε να μπορούμε να κόψουμε και να σερβίρουμε σε κομμάτια. Ακόμα καλύτερα είναι αφήσουμε το τιραμισού ένα βράδυ, γιατί είναι πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.
Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με κακάο.
  • Tip
  • Το τιραμισού είναι προτιμότερο να καταναλωθεί εντός 2 ημερών. Διατηρείται στο ψυγείο.
  • Το κακάο δεν το ρίχνουμε σε όλο το γλυκό αλλά μόνο στα κομμάτια που θα σερβίρουμε, γιατί θα νοτίσει στο ψυγείο.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικά σαβαγιάρ.
  • Με την ίδια ποσότητα μπορούμε να φτιάξουμε λίγο μεγαλύτερο τιραμισού αλλά θα χρειαστούμε 1½-2 πακέτα σαβαγιάρ και η στρώση της κρέμας θα γίνει πιο λεπτή.
  • Αν φοβόμαστε τους ωμούς κρόκους και προτιμάμε να τους παστεριώσουμε, τους βάζουμε μαζί με την άχνη σε ένα μεταλλικό μπολ, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε μπεν μαρί, δηλαδή πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν οι κρόκοι και να ζεσταθούν.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌