Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Filled Under: , ,

Εκβιάζουν οι δανειστές, νέα μέτρα ή καλοκαίρι κόλαση!(ΒΙΝΤΕΟ)

Νέο «αίμα» απαιτούν οι δανειστές!
Συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι, στο στόχαστρο των δανειστών!
Εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος, λέει το ΔΝΤ!
 Νέα μέτρα που εξοντώνουν τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους απαιτούν οι δανειστές, εκβιάζοντας, ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει πρόγραμμα, αφήνοντας την Ελλάδα δίχως χρηματοδότηση! Οι Ευρωπαίοι παραδέχονται ότι το 2016, η Ελλάδα, κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους, αλλά συμφωνούν στα νέα μέτρα, για να μην τους φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα!
Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέει  ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ακόμα και αν πάρουμε όλα τα μέτρα του μνημονίου! Σε αυτό το πλαίσιο, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές, συμφώνησαν στην ανάγκη συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για νομοθέτηση νέων μέτρων ύψους 4,2- 4,5 δις ευρώ!  Απαιτούν νέο νυστέρι στις συντάξεις και κουτσούρεμα του αφορολόγητου, που θα βύθιζε την ελληνική Οικονομία σε ένα νέο κύκλο ύφεσης! Με τους δανειστές να ζητούν νέο «αίμα» από τον ελληνικό λαό, που ήδη έχει κάνει αμέτρητες θυσίες, χάνοντας το 28% του ΑΕΠ του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε στους δανειστές, ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει προκαταβολικά μέτρα, που δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο!
  Κόντρα στην σκληρή γραμμή των δανειστών, για «εκ των ουκ άνευ» συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε στους θεσμούς την ελληνική αντιπρόταση, για την τελική συμφωνία. Με τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία, προ των Ολλανδικών εκλογών, να εξαντλούνται, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, πραγματοποίησε μπαράζ επαφών με ξένους αξιωματούχους, προ του Eurogroup, με στόχο να φέρει πιο κοντά την συμφωνία, λύνοντας τον γρίφο της β’ αξιολόγησης.
 Το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν παγωμένο, και η ελληνική πλευρά, πήγε με στόχο τη διαμόρφωση ενός κλίματος συμφωνίας,  καθώς το σημερινό  Eurogroup, αποτελεί «βαρόμετρο» για την συνέχεια του προγράμματος.  Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής πλευράς, είναι η επιστροφή της  Τρόικας για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μ αυτή την Έκθεση το Ταμείο θα υποστηρίξει την έξοδο του από το ελληνικό πρόγραμμα και την απόφασή του να για μη χρηματοδότηση ενός χρέους που δεν θεωρεί βιώσιμο. Από την άλλη πλευρά, πολλοί θωρούν πως η Έκθεση είναι μέσο πίεσης για την περαιτέρω μείωση του, π.χ. μ την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσής του.
Οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για την άμεση νομοθέτηση μέτρων, ύψους 4,2-4,5 δις ευρώ, όπως ένα νέο νυστέρι στις συντάξεις και το «κουτσούρεμα» του αφορολογήτου από το 2019 και μετά!  Το βάζουν ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας, αλλιώς  η χώρα απειλείται να μείνει δίχως πρόγραμμα και δίχως την απαραίτητη χρηματοδότηση.  
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τέθηκε και το περιεχόμενο και δεύτερης επιστολής του Ευκλείδη  Τσακαλώτου που δόθηκε στους Θεσμούς την προηγούμενη Τρίτη.
 Στο περιεχόμενο της δεύτερης επιστολής, Περιλαμβάνεται η πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
 Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, ο κόφτης, θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως η Eurostat θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019. Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το λεγόμενο staff level agreement.
 Τσακαλώτος: Τα μέτρα δεν είναι απαραίτητα!
 Μετά το πέρας του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι «υπάρχει μία εκκρεμότητα, με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει εκ των προτέρων μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος», προσθέτοντας ότι «οι συγκεκριμένες απαιτήσεις υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατική κουλτούρα, καθώς και ότι δεν είναι ορθό να ζητείς από μία χώρα να νομοθετήσει πρωθύστερα». Ο ίδιος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλές επιδόσεις, συνεπώς η λήψη μέτρων δεν είναι απαραίτητη. Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη να φτάσουμε σε λύση πολύ γρήγορα, ενώ τόνισε ότι η ελληνική ανάπτυξη βαίνει πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν πολλοί από τους δανειστές.
 Ντάισελμπλουμ: Καλό για όλους να κλείσει η β’ αξιολόγηση
 «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. Τόνισε, ότι  οι Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν την επιστροφή του κουαρτέτου , στην Αθήνα, «το ταχύτερο δυνατό».
Eurogroup:  H ελληνική οικονομία ανακάμπτει
 Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει ισχυρή δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο και έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου, ανέφερε ο Πρόεδρος του συμβουλίου.  Ελλάδα και Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι για να βρεθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και εμείς τους ενθαρρύνουμε.
 Μοσκοβισί: Κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα! 
Ήταν μία «καλή συζήτηση για την Ελλάδα», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί που επεσήμανε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές τις επόμενες εβδομάδες και κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα. Σύμφωνα με την εκτίμηση που εξέφρασε «δεν απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Σε κάθε περίπτωση, «θα συνεχίσουμε τις επαφές και θα προετοιμάσουμε έδαφος για επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα. Ελπίζω να μπορέσει να συμβεί σύντομα».
 Ρέγκλινγκ: Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την Ελλάδα
«Σε τελική ανάλυση η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνοντας ότι γι' αυτό είναι σημαντική είναι σημαντική η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Από την πλευρά του ESM,  που είναι και ο δικός του τομέας ευθύνης, τόνισε, πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, καθώς περιορίζουν τους επιτοκιακούς κινδύνους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Αθροιστικά  μειώνουν χρέος κατά 20%  έως το 2060 και 5% το κόστος εξυπηρέτησης.
 Οι προτάσεις για νέα ελάφρυνση του χρέους
 Το ελληνικό χρέος, στην αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, θα εξεταστεί στις 6 Φεβρουαρίου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.  Από την πλευρά του ΔΝΤ,  έχουν επισημάνει ότι πρέπει πρώτα να τα βρουν Ευρώπη και Ελλάδα και μόνο στην βάση κοινής συμφωνίας, θα μπορέσουν να συμμετέχουν στην χρηματοδότηση του προγράμματος.
 Η θέση της Ουάσινγκτον, είναι ότι εάν η Ευρώπη, δεν κάνει υποχωρήσεις στο θέμα του χρέους τότε το Ταμείο δεν θα εμπλακεί χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Τα στελέχη του ΔΝΤ κάνουν προτάσεις για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM χαμηλότερα του 1,5% για 30 χρόνια.
 Χρέος στο 170% του ΑΕΠ ΤΟ 2020
 Στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει στο 170% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 164% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, αλλά εν συνεχεία θα αυξηθεί, φτάνοντας περίπου στο 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, καθώς το κόστος του χρέους θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο δανεισμός από τις αγορές θα αντικαθιστά τα χαμηλότοκα δάνεια του επισήμου τομέα.  
 Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το χρέος
 «Μια σημαντική αναδιάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα απαιτείται για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ» και μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τους στόχους που αναφέρθηκαν παραπάνω θα μπορούσε να βασίζεται σε ένα συνδυασμό από τα ακόλουθα μέτρα, αλλά θα πρέπει να είναι περισσότερα από αυτά που έχει προτείνει το Eurogroup.
 1)Επέκταση περιόδων χάριτος των δανείων του ESM και του EFSF μέχρι το 2040 των, αλλά και των διμερών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα το 2010
2)Παράταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι το 2070
3) Αναβολές πληρωμής επιτοκίων μέχρι το 2040.
4) Μη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου και επιστροφή κερδών από τα ομολογα SMP και ANFA’s.
5) Κλείδωμα του επιτοκίου του συνόλου των δανείων του EFSF και ESM
 Τέλος, το Ταμείο,  ξεκαθαρίζει πως ακόμα και υλοποιούνταν κατά γράμμα, όλα τα μέτρα του μνημονίου και όλα τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, η δυναμική του χρέους θα παρέμενε εξαιρετικά ευαίσθητη σε σοκ και δεν θα έφταναν για να γίνει το χρέος βιώσιμο!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌