Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Filled Under: ,

Σκάνδαλο μεγατόνων με τις εκπομπές ρύπων και για την Fiat

Νέο μέγα- σκάνδαλο στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας! Μετά την απάτη «βόμβα» της Volkswagen, που συγκλόνισε την παγκόσμια αγορά, τώρα και η Fiat Chrysler μπήκε στο «μάτι του κυκλώνα», με κατηγορίες σε βάρος της ότι παραποίησε το λογισμικό σε 104.000 αυτοκινήτων της,  με κινητήρες ντίζελ! Όπως και η VW, οι Ιταλοί φέρονται να έκαναν τα αυτοκίνητά τους πιο… «οικολογικά» χρησιμοποιώντας λογισμικό που εμφάνιζε χαμηλότερη εκπομπή ρύπων, από το όχημα. Τώρα η ο πανίσχυρος όμιλος της FCA, βρίσκεται αντιμέτωπος με αστρονομικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 44.530 δολάρια, ανά I.X., δηλαδή έως και 4,6 δις δολάρια! Οι απώλειες έγιναν αμέσως αισθητές για την εταιρία, καθώς η μετοχή της έχασε το 15% της αξίας της!
 Φαίνεται πως το σκάνδαλο «Dieselgate» άνοιξε τα μάτια των ελεγκτικών αρχών  και τώρα κάνουν ενδελεχείς ελέγχους  στα στοιχεία των ρύπων. Ακόμα ένας κολοσσός του επιχειρηματικού κόσμου, που πιάστηκε στα δίχτυα της  αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). 

 Με ανακοίνωσή της η αρμόδια Αρχή ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί  τουλάχιστον οκτώ διαφορετικά συστήματα τα οποία μέσω ειδικού λογισμικού παραποιούσαν τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων, κάνοντας τους κινητήρες να αποδίδουν «οικολογικά» κατά την διάρκεια των ελέγχων, αλλά σε συνθήκες καθημερινότητα το ποσοστό των ρύπων αυξανώταν σημαντικά! Ανάλογο έγγραφο έχει εκδώσει και η αντίστοιχη υπηρεσία της Καλιφόρνια ενώ η EPA ανακοίνωσε πως θα δώσει και συνέντευξη Τύπου, ώστε να εξηγήσει τα στοιχεία της υπόθεσης.
 Σύμφωνα με την αμερικάνικη υπηρεσία «δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για τα συγκεκριμένα οχήματα και μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς πρόβλημα μέχρι η έρευνα να καταλήξει σε τελικά αποτελέσματα».
Στο «σημείωμα για παραβίαση» που εξέδωσε και απέστειλε στην εταιρία, αναφέρεται ότι τα «πειραγμένα» οχήματα, είναι:
 Για το 2014,  τα Dodge Ram 1500 (14.083 οχήματα) και Jeep Grand Cherokee (14.652 οχήματα), για το 2015 τα  Dodge Ram 1500 (31.948 οχήματα) και Jeep Grand Cherokee (8.421 οχήματα) και τα αυγκριτικά καινούργια μοντέλα (2016), με 32.219 μονάδες «Dodge Ram 1500» και 2.469 για το Jeep Grand Cherokee.
 «Η αποτυχία του να αποκαλύψει το λογισμικό που επηρεάζει τις εκπομπές αερίων στη μηχανή ενός αυτοκινήτου είναι μια σοβαρή παραβίαση του νόμου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβής ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε» είπε η Σίνθια Γκίλς, υπάλληλος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε δήλωσή της.
Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της Fiat Chrysler «βούτηξε» κατά 14%, για να ανέβει οριακά περί τις 6 χθες το απόγευμα στο -10%.
 Η απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) του ομίλου ήταν οργισμένη. Σύμφωνα με το Reuters, είπε πως «όποιος συγκρίνει τα ζητήματα εκπομπών (σ.σ. ρύπων) της Volskwagen με την Fiat Chrysler, καπνίζει παράνομες ουσίες». Στο μεταξύ, ο όμιλος τόνισε σε ανακοίνωση του πως επικρατεί «απογοήτευση» από τις κατηγορίες που αποδίδονται στην εταιρεία, υπογραμμίζοντας πως «όλα τα οχήματά μας με κινητήρες diesel ανταποκρίνονται πλήρως σε όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».
Η εταιρεία, ακόμη, ξεκαθαρίζει πως θα αποδείξει στις αρμόδιες Αρχές πως οι έλεγχοι για τις εκπομπές αερίων είναι «απολύτως δικαιολογημένες» και οι κατηγορίες δεν ευσταθούν. Στο προηγούμενο κρούσμα, ο όμιλος Volkswagen συμφώνησε να καταβάλει 22 δις  δολάρια σε αποζημιώσεις και πρόστιμα! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌