Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Οταν ο Ευ. Βενιζέλος ξεπούλησε τον ελληνικό δορυφόρο στους… ισλαμιστές!

Γιατί είναι σημαντική η αξιοποίηση των διαστημικών συχνοτήτων για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια

Α λλη μια μοιραία υπογραφή έχει βάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ήταν εκείνος που το 2011, από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, είχε ανάψει το πράσινο φως για την πώληση της εταιρίας HELLAS SAT, η οποία διαχειριζόταν τον ελληνικό δορυφόρο. Με την υπογραφή Βενιζέλου το 2011, ξεκίνησε η σταδιακή αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της χώρας μας στον δορυφορικό πόλεμο.

Η πώληση της HELLAS SAT ολοκληρώθηκε το 2013 και η εταιρία πωλήθηκε αντί 270.000.000 ευρώ στον οργανισμό ΑRABSAT, στον οποίο συμμετέχουν οι 21 χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Μέχρι τότε, η θυγατρική εταιρία του ΟΤΕ είχε διασωθεί με διάφορες παρεμβάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε την ανάγκη ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών, προκειμένου η χώρα να επενδύσει στη διαχείριση του φάσματος συχνοτήτων μέσω του ελληνικού δορυφόρου και να «μπει» στο παιχνίδι των επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου μπορεί να προκάλεσε σχόλια, κυρίως για την επιλογή του χρόνου που γνωστοποιήθηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όμως η υπόθεση της αξιοποίησης συχνοτήτων, εφαρμογών και επιχειρηματικών ευκαιριών, που θα δώσει η λειτουργία ενός ελληνικού δορυφόρου στο Διάστημα, είναι εξαιρετικά σημαντική και άπτεται των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

χχχ

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, πρακτικά η Ελλάδα χάνει εκατομμύρια ευρώ και θέσεις εργασίας από τη στιγμή που δεν διαθέτει έναν εθνικό φορέα για τη διαχείριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Διάστημα. Η χώρα μας κατέχει κυριαρχικό δικαίωμα στο Διάστημα στις 39 μοίρες ανατολικά και, στον βαθμό που δεν υπάρχει δορυφόρος σ’ αυτή την τροχιά, η Ελλάδα χάνει την τροχιακή θέση, την οποία παίρνει η επόμενη χώρα που έχει καταχωρίσει αίτημα διεκδίκησης δικαιώματος. Συνεπώς, η Ελλάδα έχει την επιλογή να εκτοξεύσει δικό της δορυφόρο ή να μισθώσει την τροχιακή θέση.

Εάν τίποτα από τα δύο δεν συμβεί, η χώρα μας θα χάσει ένα σημαντικό κυριαρχικό δικαίωμα στο Διάστημα, το οποίο θεωρείται εξίσου σημαντικό με τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα. Η λειτουργία ενός ελληνικού δορυφόρου στο Διάστημα δίνει σημαντικές δυνατότητες στο ελληνικό κράτος, με την αξιοποίηση εφαρμογών προς όφελος της κοινωνίας. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση του δορυφόρου μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη πυρκαγιών, στην παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης, στην πρόληψη πλημμυρών, στην αναμετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων κ.λπ.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, «η Ελλάδα θα επιδιώξει να καταστεί, επίσης, κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιριών που θα αιτούνται φάσμα στο Διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών (όπως η Κύπρος και η Μάλτα), οι οποίες αποκομίζουν σημαντικά τέλη». Παράλληλα, η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη περισσότερων από 70 εταιριών, οι οποίες παράγουν για εταιρίες του εξωτερικού και δραστηριοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία που αφορά εφαρμογές για το Διάστημα.

Υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις και ερευνητικά προγράμματα σε μεγάλες επιχειρήσεις που παράγουν τμήματα για εξειδικευμένα οπλικά συστήματα, ενώ ο κρατικός φορέας θα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει δεκάδες εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους που είναι διαθέσιμοι.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌