Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Έβγαλε τον «βούρδουλα» η ΚΟΜΙΣΙΟΝ! Ράπισμα στην Αθήνα...

«Κόκκινη κάρτα» προς την Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Σλοβακία) έβγαλε την Τετάρτη η Κομισιόν, καθώς δεν εφαρμόζουν ορθά την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών.
Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει στη σημερινή (Τετάρτη) ανακοίνωσή της ότι έστειλε συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στην Αθήνα σχετική με τη «νέα νομοθεσία που καταργεί δικαιώματα πιστωτών σε τόκους και αποζημίωση».
Η Επιτροπή αναφέρεται στην οδηγία 2011/7/ΕΕ η οποία θεσπίζει ότι οι δημόσιες αρχές πρέπει πλέον να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερών ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερών. Σύμφωνα με την ίδια Οδηγία στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων η προβλεπόμενη προθεσμία ανέρχεται στις 60 ημέρες, εκτός αν υπάρξει διαφορετική ρητή συμφωνία. Στην περίπτωση πληρωμών που πραγματοποιούνται αργότερα από ό,τι έχει συμφωνηθεί, οι πιστωτές δικαιούνται αυτομάτως τόκους υπερημερίας (με επιτόκιο τουλάχιστον 8% πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και τουλάχιστον 40 ευρώ ως αποζημίωση για κάθε μη εξοφληθέν τιμολόγιο, καθώς και όλες τις άλλες δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκαν ως έξοδα είσπραξης των οφειλών.
Αναφερόμενη στις αποφάσεις της Επιτροπής για τις τέσσερις χώρες, η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπος αρμόδια για την Εσωτερική Αγορά, δήλωσε τα εξής: «Οι καθυστερήσεις πληρωμών συνιστούν σοβαρότατη επιβάρυνση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές. Όταν οι επιχειρήσεις μπορούν να βασιστούν στην έγκαιρη αποπληρωμή τους από τους εργοδότες τους, μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά τους και να παραγάγουν αξία για τους πελάτες και τους εργαζομένους τους. Ζητούμε από τα κράτη-μέλη να τηρούν τους κανόνες για τις καθυστερήσεις πληρωμών για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ».
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ. Συνολικά το 2016 διατέθηκαν προς τους φορείς του δημοσίου επιχορηγήσεις και πιστώσεις ύψους 3,066 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών (οδηγία 2011/7/ΕΕ), η οποία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών έως τις 16 Μαρτίου 2013, αναδιατυπώνει μια προηγούμενη οδηγία (την οδηγία 2000/35/ΕΕ) και θεσπίζει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της νοοτροπίας καθυστερήσεων των πληρωμών. 


ΠΗΓΗ: skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌