Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει - Η Μέρκελ να «μαζέψει» τον Σόιμπλε

«Πυρομανής ο Σόιμπλε, να τον μαζέψει η Μέρκελ» - Φουλ για συμβιβασμό με δανειστές: «Η αξιολόγηση θα κλείσει» χωρίς παράλογες απαιτήσεις

Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ από τον πρωθυπουργό και έκκληση στην εσωκομματική αντιπολίτευση να μην αντιδράσει: “να μη σκεφτούμε με όρους συμφωνίας και μέτρων, αλλά με όρους προοπτικής και επόμενης μέρας”.

Σήμα διάθεσης να κλείσει την αξιολόγηση, αφήνοντας εμμέσως να διαφανεί ότι είναι έτοιμος να δεχθεί κάποια νέα μέτρα, αρκεί να μην είναι “παράλογα”, έστειλε στους δανειστές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση τόσο στο ΔΝΤ, όσο και τον Β. Σόιμπλε, τον οποίο χαρακτήρισε “πυρομανή”, καλώντας την Α. Μέρκελ “να τον μαζέψει”.

Μάλιστα έριξε λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι “δεν θα δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Όσοι παίζουν παιχνίδια για ευρωζώνη δύο ταχυτήτων παίζουν παιχνίδια σε βάρος της Ευρώπης”. Και συνέχισε σε οξύ τόνο: “Οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους, δεν θα αφήσουν τους πυρομανείς που παίζουν με τα σπίρτα σε αποθήκη με πυρομαχικά. Παρακαλώ θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον κ. Σόιμπλε από τη διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας, με αναφορές του τύπου ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους”! Μάλιστα τόνισε ότι “δικαίως το SPD εγκάλεσε τον Σόιμπλε ότι επιχειρεί να συντηρήσει ένταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα για να φορτώσει τα δικά του αδιέξοδα”.

Περιγράφοντας γενικότερα τη στάση των ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων επισήμανε ότι η αξιολόγηση είναι δύσκολη εξαιτίας της διαφωνίας ανάμεσα στους πιστωτές μας, σημείωσε ότι “στην Ευρώπη, ενώ όλοι κατανοούν ότι η απομείωση του χρέους είναι αναγκαία, αρνούνται να το κάνουν πριν τις εκλογές τους, φοβούμενοι άνοδο της ακροδεξιάς. Είναι κοντόφθαλμη λογική, όσο η Ευρώπη παραμένει άβουλη, τόσο θα ανεβαίνει η ακροδεξιά”.

Επιτιθέμενος και στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός είπε ότι “το Ταμείο έχοντας χάσει σχεδόν κάθε επιστημονική αξιοπιστία, από τις διαρκώς λαθεμένες προβλέψεις του, βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς γενναία απομείωση χρέους”.

Υπογράμμισε ότι “το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Το ΔΝΤ δειλιάζει να πει την αλήθεια, προτιμά ένα παιχνίδι πόκερ, έναν μουτζούρη. Επειδή δεν θέλουν να ρίξουν την αδιαλλαξία στον Σόιμπλε, προσπαθούν να εφεύρουν απαιτήσεις από την Ελλάδα, παράλογες, φανταστικές εξωπραγματικές απαιτήσεις”. Και πρόσθεσε: “Το ΔΝΤ επικαλείται στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δεν είναι έγκυρα. Περιμένουμε να αναθεωρήσουν εκτιμήσεις, για να ξεκινήσουν και πάλι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση εάν δεν ξεκινάμε από την ίδια σελίδα”.

“Τηρούμε τα συμφωνηθέντα, να τηρήσουν και οι δανειστές τα δικά τους” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί μόνο όσα είναι “στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής, αλλά όχι έξω από αυτά τα πλαίσια”, σημείωσε ότι “απαιτήσεις που δεν υποστηρίζονται από τους αριθμούς δεν θα δίνουν δεκτές”. “Δεν δεχόμαστε από κανέναν παρατηρήσεις ότι δεν είμαστε υπέρ της συνεννόησης” δήλωσε και κάλεσε όσους κωλυσιεργούν να εξηγήσουν τους λόγους. Συντηρώντας για λίγο τους υψηλούς τους τόνους σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί σαν το σκυλί στο αμπέλι. Στη συνέχεια εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, “χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς, σε ζητήματα αρχών και σε ζητήματα που αφορούν στο ευρω κεκτημένο”. Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, “αλλά η αξιολόγηση θα κλείσει γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια ή να κάνει πειραματισμούς”.

Επιτέθηκε επίσης και στον Κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ λέγοντας ότι θα απογοητευτούν και ότι το πολιτικό τους σχέδιο στηρίζεται στην αποδοχή τους από τους ακραίους κύκλους των δανειστών.

Μιλώντας για το επικείμενο ταξίδι του κ. Μητστοάκη στο Βερολίνο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θια ζητήσει από την κυρία Μέρκελ το θέμα Χριστοφοράκου, ενώ για τη διαπραγμάτευση σημείωσε: “ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου, δεν ζήτησε ενημέρωση. Το μόνο που είναι γνωστό είναι αυτό που είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πέσει η κυβέρνηση και να έρθουν αυτοί στα πράγματα. Με αυτή την ατζέντα ταξιδεύει ο κ. Μητσοτάκης στη Γερμανία”.

Τόνισε δε ότι “ο λαός αντιλαμβάνεται ποιος δίνει βεβαιώσεις υποταγής για να έλθει στην εξουσία με την υποστήριξη των δανειστών. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης λένε τα ίδια που λέει ο Σόιμπλε, για να τα ακούσει και να ικανοποιηθεί. Του δίνω προκαταβολικά τα συγχαρητήριά μου. Δεν αρκεί όμως να γίνει αρεστός στον κ. Σόιμπλε για να κερδίσει την εξουσία στην Ελλάδα, αλλά και αρεστός τους πολίτες και αυτό δεν θα το καταφέρει με αυτή τη συμπεριφορά”. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι “μόνο μέσα από την αβεβαιότητα μπορεί να προωθήσει το πολιτικό της σχέδιο. Τους περιμένει μεγάλη απογοήτευση”.

Καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες μίας νέας υποχώρησης να συνδράμουν και αυτοί στην επιλογή της συμφωνίας, είπε χαρακτηριστικά “να μη σκεφτούμε με όρους συμφωνίας και μέτρων, αλλά με όρους προοπτικής της χώρας, με όρους επόμενης ημέρας”.

Και πρόσθεσε με νόημα, θέτοντας το στοίχημα ευρύτερων πολιτικών προκλήσεων, που έχει η αριστερά στη διακυβέρνηση της χώρας: “Δεν θα κριθούμε μόνο από τις αντιστάσεις μας στη διαπραγμάτευση, αλλά από τις πρωτοβουλίες μας για την κοινωνική συνοχή, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τις θεσμικές τομές στη χώρα, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την διαφάνεια. Να κατοχυρώσουμε την εργασιακή αξιοπρέπεια, να διαχειριστούμε το προσφυγικό, να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στο μέτωπο της διαπλοκής και της διαφθοράς”.

Όπως σημείωσε μάλιστα “οι πολιτικές πρωτοβουλίες μας ξεπερνούν τον ορίζοντα της διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης και αφήνουν ένα προοδευτικό αποτύπωμα στον τόπο. Έχουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια υγεία, στην εκπαίδευση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση”.


πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌