Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ! Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε για την υγεία σας…

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ! Τι ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε για την υγεία σας…

Το ξέρετε ότι υπάρχουν γυναίκες που πάνε για πρώτη φορά σε γυναικολόγο όταν αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν; Σε γενικές γραμμές είναι καλό να μην ζείτε με φόβο, αλλά όχι στα όρια της υπερβολής. Αυτό σημαίνει ότι στο θέμα της υγείας ισχύει απόλυτα η έκφραση «προσέχουμε για να έχουμε». Και ειδικά ως προς τις γυναίκες, οι προληπτικές εξετάσεις μπορεί να αποβούν σωτήριες για την υγεία τους.
Ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. Επομένως οι προληπτικές εξετάσεις για τις γυναίκες δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα που πρέπει να μπει σε απόλυτη προτεραιότητα. Τέσσερις είναι οι βασικές εξετάσεις που θα πρέπει κάθε γυναίκα να βάλει στο πρόγραμμά της. Ας τις γνωρίσουμε μία μια:
Κατ’ αρχήν η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο πρέπει να γίνει στην ηλικία των 20 ετών. Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί την βασική προληπτική εξέταση για τις νεότερες γυναίκες, ωστόσο μετά τα 40 προστίθεται και άλλες εξετάσεις.
 
Τεστ Παπανικολάου: συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρέπε να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά τα 20, αν και πολλοί συνιστούν να πραγματοποιείται ανά διετία ή τριετία εάν οι τρείς πρώτες εξετάσεις ειναι φυσιολογικές. Ο ετήσιος έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τις γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση.
Αυτοεξέταση μαστού: Συνιστάται να ξεκινά από την ηλικία των 20 και να γίνεται σε μηνιαία βάση, περίπου 5-10 μέρες μετά την αρχή της περιόδου ή μια συγκεκριμένη μέρα από τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Σκοπός της αυτοεξέτασης είναι ο εντοπισμός οποιασδήποτε αλλαγής στο μαστό.
Η αυτοεξέταση μαστού δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόπιστη, γιατί οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι εκπαιδευμένες για τη σωστή διενέργειά της. Για αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εξέταση του μαστού από τον γυναικολόγο.
Για τη δε μαστογραφία, οι περισσότερες Ελληνίδες θεωρούν εσφαλμένα ότι πρέπει να γίνεται μόνο στις ηλικίες 40-55 ετών, παραγνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον καρκίνο του μαστού παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Μαστογραφία: Πριν τα 40 πρέπει να γίνεται μια μαστογραφία αναφοράς, η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά διετία στη συνέχεια. Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου συστήνεται να ξεκινούν νωρίτερα και να επαναλαμβάνουν συχνότερα την εξέταση.
Γενικά τεστ για μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 & BRCA2: Ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Η εξέταση γίνεται άπαξ και καταγράφει την προδιάθεση για κακοήθεια.
 
Μέτρηση οστικής πυκνότητας: Πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια μετά τα 50 και κάθε δυο χρόνια μετά τα 65 για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌