Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Ανατροπή από το ΔΝΤ: «Είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας για την Ελλάδα» - Κλείνει η αξιολόγηση;

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Το ΔΝΤ ξαφνικά εμφανίζεται διαλλακτικότερο μετά την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία που παρουσιάζει πολύ θετικούς δείκτες και έτσι σήμερα είναι έτοιμο να αναθωρήσει τις προβλέψεις όπως δήλωσε ο γνωστός εδώ και χρόνια στον ελληνικό λαό Πολ Τόμσεν
 
«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη» δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Poul Thomsen στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
 
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν τις μέχρι τώρα πρoγνώσεις του για την Ελλάδα.
 
Το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ Valdis Dombrovskis, στην ίδια εφημερίδα.
 
Η αλλαγή αυτή της στάσης του ΔΝΤ σηματοδοτεί μια προσπάθεια προσέγγισης ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δείχνει όμως και ότι τουλάχιστον προς ώρας η κυβέρνηση Ν.Τραμπ δεν θέλει να «τραβήξει» την «πρίζα» στην Ευρωζώνη.
 
Ο Πολ Τόμσεν για πρώτη φορά έδειξε τόσο διαλλακτικός.
 
Η έλευση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αποτελεί μία κίνηση στήριξης από την πλευρά της Κομισιόν στις ελληνικές προσπάθειες
 
Στη χθεσινή αναφορά του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου έγινε ξεκάθαρο ότι «Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μία συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ πρόσθετη λιτότητα»
 
Η Κομισιόν με την πρόσφατη έκθεση έδωσε στήριξη στην ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ είναι υποχρεωμένο τώρα να κάνει μια αναθεώρηση προβλέψεων.
 
Άλλωστε το ίδιο με βάση δική του ανεξάρτητη έρευνα έχει αποδεχθεί ότι τόσα χρόνια χειρίστηκε λάθος την ελληνική κρίση δημιουργώντας μια μεγάλη καταστροφή.
 
Δεδομένης και της δήλωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον ΑΝΤ1 πως «δεν διαπραγματευόμαστε μονάχα το αφορολόγητο αλλά και θετικά πράγματα», όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ισοροπήσει τα πράγματα
 
Οι βελτιωμένοι δείκτες της οικονομίας, τους οποίους επιβεβαίωσε η Κομισιόν, τονίζοντας πως για πρώτη φορά στα τελευταία επτά χρόνια ύφεσης επιτεύχθηκε ανάπτυξη 0,3% το 2016, θα αποτελέσουν βάση συζήτησης και όχι οι υπεραπαισιόδοξες του ΔΝΤ. 
 
Το ΔΝΤ όμως με την δήλωση Τόμσεν δείχνει έτοιμο να προχωρήσει και αυτό σε «υποχωρήσεις» και ας μη γελιόμαστε αυτό θα γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη Ν.Τραμπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌