Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

Ο θησαυρός της Κέρκυρας μας περιμένει! Το θαυματουργό κουμκουάτ…

Ο θησαυρός της Κέρκυρας μας περιμένει! Το θαυματουργό κουμκουάτ…

Τα κουμκουάτ δεν είναι πραγματικά εσπεριδοειδή, ανήκουν όμως σε παρόμοια ποικιλία που ονομάζεται fonunella. Το όνομά τους προέρχεται από το καντονέζικο kam k wat, που σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι».
Τα φρούτα, που είναι μικρά και μακρόστενα, στο μέγεθος και στο σχήμα μοιάζουν με μεγάλη ελιά. Έχουν λεπτή πορτοκαλιά φλούδα που τρώγεται. Έχει διάμετρο που φτάνει τα 3-5 εκατοστά μάκρος και 2-4 εκατοστά πλάτος. Η φλούδα είναι πιο γλυκιά από την ξινή σάρκα του, αν όμως συνδυαστούν, έχουν ευχάριστη γλυκόξινη γεύση. Ανάλογα με την ποικιλία, η φλούδα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο μέχρι κόκκινο. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο ψύχος και αντέχει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. Στην Ελλάδα το κουμ κουατ καλλιεργείται κυρίως στη Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια νησιά το είδος μαργαρίτα (Fortunella margarita) για το καρπό του που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, γίνεται γλυκό του κουταλιού και θαυμάσιο λικέρ. Ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού και ο πολλαπλασιασμός αλλά και η καλλιέργεια του είναι ίδια όπως τα άλλα εσπεριδοειδή.
Ιστορία του κουμκουάτ
Η καταγωγή του κουμ κουατ είναι από τη Κίνα όπου το καλλιεργούσαν από το 12ο αιώνα, έφτασε δε να καλλιεργείται στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα σαν καλλωπιστικό φυτό.
Οφέλη για την υγεία
Τα κουμκουάτ είναι πηγή βιταμινών C και Α. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 44 mg βιταμίνη C. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 75 mg την ημέρα για τις γυναίκες άνω των 18 και 90 mg την ημέρα για τους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Η βιταμίνη C βοηθάει στην επούλωση πληγών, στην υγεία του συνδετικού ιστού και στην απορρόφηση των ελεύθερων ριζών.
Τα τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα περιέχουν όχι μόνο μια μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες. Τα κουμκουάτ έχουν ισοδύναμη θερμιδική αξία με εκείνη των σταφυλιών. Τα 100 γρ φρέσκα κουμκουάτ παρέχουν μόνο 71 θερμίδες.
Η υψηλή περιεκτικότητα του κουμκουάτ σε φυτικές ίνες το καθιστούν ευεργετικό για τον έλεγχο της όρεξης και τον διαρκή κορεσμό. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων κουμκουάτ περιέχει περίπου 6,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συνιστά την κατανάλωση 20 γραμμαρίων φυτικών ινών για τις γυναίκες και 30 γραμμαρίων για τους άνδρες την ημέρα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να μειώνουν ή να εμποδίζουν την υψηλή χοληστερόλη.
Τα κουμκουάτ προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία κυρίως λόγο των αντιοξειδωτικών ουσιών (πολυφαινολικών ενώσεων και φλαβονοειδών), όπως το καροτένιο, η λουτεΐνη, οι τανίνες, η ζεαξανθίνη, κλπ. Επίσης, η φλούδα κουμκουάτ αποτελείται πολλά σημαντικά αιθέρια έλαια, όπως λιμονένιο, πινένιο, α-bergamotene, καρυοφυλλένιο, α-humulene και α-muurolene. Όλες μαζί αυτές οι ενώσεις προσδίδουν στον καρπό των εσπεριδοειδών το ιδιαίτερο άρωμα.
Το κουμκουάτ είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό και παντοθενικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες λειτουργούν ως συµπαράγοντες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.
Επιπλέον, το κουμκουάτ είναι μέτρια πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρος, σελήνιο και ψευδάργυρος. Το ασβέστιο είναι το κυριότερο στοιχείο που απαιτείται για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Ο χαλκός απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος απαιτείται για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και για την κυτταρική οξείδωση.
Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση
Πως διαλέγω καλό κουμ κουατ
Να αναζητάτε φρούτα χωρίς σημάδια με σφιχτή πορτοκαλιά φλούδα.
Πως να το συντηρείτε
Τα φρέσκα κουμκουάτ μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3-4 ημέρες, και στο ψυγείο στη συντήρηση από μια έως και τρεις εβδομάδες.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Τα κουμκουάτ τρώγονται ολόκληρα, όπως είναι ή κομμένα σε μικρά δαχτυλίδια, και μπαίνουν σε χειμωνιάτικες σαλάτες και φρουτοσαλάτες. Γίνονται ποσέ σε σιρόπι ή εμφιαλώνονται με ζάχαρη και αλκοόλ. Σερβίρονται ολόκληρα ή ψιλοκομμένα με παγωτό, πάπια, κόκκινο κρέας ή τυρί. Γίνονται νόστιμη μαρμελάδα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κέικ και σε μπισκότα. Για να φτιάξετε ασυνήθιστα πτι φουρ, βουτήξτε ολόκληρα κουμκουάτ σε λιωμένη πικρή σοκολάτα.
Τα κουμκουάτ συνδυάζονται με πικρά χόρτα, όπως τα ραδίκια και το λάχανο φριζέ, και γίνονται ωραία γέμιση για πουλερικά. Τα κουμκουάτ ολόκληρα μαγειρεύονται με ψάρι, πουλερικά και λευκό κρέας. Ως γλυκό του κουταλιού σερβίρεται τα Χριστούγεννα.
Πηγή: mydiatrofi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌