Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

ΣΚΕTΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ! Τα τρόφιμα που δεν ΠΡΕΠΕΙ να ξαναφάμε…

ΣΚΕTΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ! Τα τρόφιμα που δεν ΠΡΕΠΕΙ να ξαναφάμε…


Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζεις στο στόμα σου
Ποιο φαγητό αρνείσαι να φας ό,τι και να γίνει; Μπιζέλια, μπρόκολο, tofu, συκώτι, κρεμμύδια; Ό,τι και αν είναι αυτό, είναι πιθανώς επειδή δεν σου αρέσει η γεύση του και όχι απαραίτητα επειδή περιέχει συστατικά που είναι ύποπτα για πρόκληση καρκίνου ή επειδή προέρχεται από κτήματα όπου αγρότες το ψέκαζαν με ειδικές προστατευτικές στολές. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα τρόφιμα προσφέρονται στα ράφια των σουπερμάρκετ και αυτοί που δουλεύουν στη βιομηχανία των τροφίμων και γνωρίζουν τι συμβαίνει στο παρασκήνιο αρνούνται να τα καταναλώσουν. Έρευνα με αυτά τα άτομα κατέληξε στα παρακάτω τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγεις.
Ξιφίας
Το πρόβλημα: Η κατ’ εξοχήν προειδοποίηση των γιατρών σε έγκυες γυναίκες ή σε γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυος είναι να αποφεύγουν οπωσδήποτε τα ψάρια που περιέχουν υδράργυρο. Ο ξιφίας είναι ένα ψάρι με εμφανώς μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο, μια ισχυρή νευροτοξίνη που μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των παιδιών και να προκαλέσει ακόμη και καρδιακές προσβολές σε ενήλικες. Εκτός από τα προφανή προβλήματα υγείας, ο ξιφίας είναι συχνά αντικείμενο υπεραλίευσης και μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αλίευση του ξιφία συχνά σκοτώνουν χελώνες, θαλασσοπούλια και καρχαρίες.
Η λύση: Για να πάρεις μια υγιή δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν τον εγκέφαλό σου, ψάξε για ψάρια που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βλαβερά συστατικά και έχουν σταθερούς πληθυσμούς, όπως ο άγριος σολωμός από την Αλάσκα, το σκουμπρί του Ατλαντικού, ή ο τόνος του Ειρηνικού.
Μη οικολογικές φράουλες
Το πρόβλημα: Οι εργαζόμενοι σε κτήματα όπου καλλιεργούνται φράουλες φορούν ειδικές στολές για να προστατευτούν από τις δεκάδες γνωστών επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των εντόμων και των παράσιτων.
Η λύση: Επέλεγε να καταναλώνεις οικολογικές φράουλες.
Αναψυκτικά τύπου λάιτ ή diet
Το πρόβλημα: Οι ειδικοί της διατροφής απέχουν από την κατανάλωση οποιωνδήποτε αναψυκτικών και τροφίμων λάιτ ή diet, γλυκών χωρίς ζάχαρη, τσίχλες με τεχνητά γλυκαντικά όπως μεταξύ άλλων η σουκραλόζη, η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη και η νεοτάμη. Τα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια αυτών των γλυκαντικών ουσιών είναι συγκεχυμένα λόγω της διαμάχης και σύγκρουσης συμφερόντων με τους κατασκευαστές αυτών των χημικών ενώσεων. Ανεξάρτητη όμως έρευνα δείχνει σαφώς ότι, όταν εισέρχονται στο σώμα, αυτές οι γλυκαντικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα που μεταξύ άλλων σχετίζονται με το μεταβολισμό και την αύξηση του σωματικού βάρους, νευρολογικές παθήσεις, πόνους στις αρθρώσεις, πεπτικά προβλήματα, πονοκεφάλους, κατάθλιψη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, χημική τοξικότητα και καρκίνο.
Η λύση: Εάν λαχτάρας ένα αναψυκτικό, αλλά θέλεις να αποφύγεις τις περίεργες και ύποπτες γλυκαντικές ουσίες, τεχνητές χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά που βρίσκονται σε δημοφιλείς μάρκες, δοκίμασε ένα μπουκάλι Steaz σόδα πράσινο τσάι με μηδέν θερμίδες ή Bionade, μια σόδα που έχει υποστεί ζύμωση και είναι πολύ δημοφιλής.
Οτιδήποτε από εστιατόρια τύπου fast food
Το πρόβλημα: Τα τρόφιμα fastfood είναι συνήθως φορτωμένα με όλα τα είδη των επικίνδυνων συστατικών που προαναφέρθηκαν πιο πάνω – γενετικά φτιαγμένο καλαμπόκι, τεχνητές χρωστικές ουσίες τροφίμων, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κλπ. Το είδος των καλλιεργειών που υποστηρίζει αυτό το είδος των επιχειρήσεων τροφίμων βασίζεται σε βλαβερές χημικές ουσίες που απειλούν όχι μόνο την υγεία σου αλλά και την υγεία του εδάφους.
Η λύση: Μάθε να μαγειρεύεις! Μπορεί να εκπλαγείς διαπιστώνοντας ότι πληρώνοντας αρχικά λίγο περισσότερο για να αγοράσεις ένα κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής είναι σε τελική ανάλυση φθηνότερο από το να αγοράσεις κοτόπουλο από fastfood. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο κοτόπουλο μπορεί να δώσει μέχρι και τρία γεύματα για μια οικογένεια!
Ντομάτες από κονσέρβες
Το πρόβλημα: Οι επενδύσεις ρητίνης στα τσίγκινα δοχεία περιέχουν δισφαινόλη-Α ή BPA, ένα συνθετικό οιστρογόνο που έχει συνδεθεί με ασθένειες που κυμαίνονται από προβλήματα αναπαραγωγής μέχρι καρδιοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία. Μελέτες δείχνουν ότι το ΒΡΑ στα όργανα των περισσότερων ανθρώπων υπερβαίνει το ποσό που καταστέλλει την παραγωγή σπέρματος ή προκαλεί χρωμοσωμική βλάβη στα αυγά των ζώων. Μπορείς να πάρεις 50 μικρογραμμάρια BPA ανά λίτρο από ένα ντενεκεδάκι ντομάτας, και αυτό είναι ένα επίπεδο που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους.
Η λύση: Επέλεγε ντομάτες σε γυάλινα μπουκάλια ή χάρτινες συσκευασίες (που δεν χρειάζονται επενδύσεις ρητίνης).
Λευκή σοκολάτα
Το πρόβλημα: Το σωστό είδος σκούρας σοκολάτας δεν χρησιμεύει μόνο σαν μια γλυκιά απόλαυση, αλλά και σαν ένα σούπερ-τρόφιμο που τονώνει τον εγκέφαλο. Ενώ τα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από το κακάο είναι εντυπωσιακά (μεγάλο μέρος αυτών οφείλεται σε μια σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά που μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, να προστατεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία, και να τονώσουν τη διάθεση και την αυτοσυγκέντρωση), η λευκή σοκολάτα δεν έχει όλες αυτές τις χρήσιμες ιδιότητες.
Η λύση: Ψάξε για οικολογικές εκδόσεις σκούρας σοκολάτας.
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Το πρόβλημα: Κατά ειρωνικό τρόπο, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, οι οποίες έχουν μηδενικές θερμίδες, είναι εξίσου κακή για την πρόσθεση βάρους στη μέση σου όσο και η χρήση της συνηθισμένης ζάχαρης υψηλής θερμιδικής αξίας. Για παράδειγμα, έρευνα έδειξε ότι ποντίκια που τρέφονταν με την τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (το οποίο μπορεί να σε κάνει να τρως περισσότερο) από ό,τι τα ποντίκια που έκαναν διατροφή χωρίς ασπαρτάμη. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι αφύσικες, μη οργανικές, έχουν απαίσια γεύση και οδηγούν σε όλων των ειδών κακές συνέπειες για την υγεία.
Η λύση: Η ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη δεν είναι υγιέστερη, αλλά μπορείς να την αντικαταστήσεις με μικρές ποσότητες θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών – όπως μέλι, μολάσα και σιρόπι σφενδάμου – τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα από βιταμίνες και μέταλλα.
Τεχνητές χρωστικές ουσίες
Το πρόβλημα: Στην Αμερική, οι μαχητές για την υγεία προσπαθούν για χρόνια να πείσουν την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να απαγορεύσει τις τεχνητές χρωστικές ουσίες τροφίμων, βασιζόμενοι σε μικρές μελέτες που συνδέουν τις ουσίες αυτές με την υπερκινητικότητα σε παιδιά και τον καρκίνο στα ζώα. Η χρωστική ουσία Κόκκινο 3 έχει προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα, και οι ουσίες Κίτρινο 5 και Κίτρινο 6 μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες προσμείξεις.
Η λύση: Διάβαζε τις ετικέτες κάθε φορά που αγοράζεις ένα προσυσκευασμένο τρόφιμο. Χρωστικές ουσίες τροφίμων μπορεί να περιέχονται ακόμη και σε κάποια πραγματικά απροσδόκητα τρόφιμα, ακόμα και υγιεινά τρόφιμα, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
Ποπ-κορν με γεύση βουτύρου για φούρνο μικροκυμάτων
Το πρόβλημα: Το διακετύλιο, ένα χημικό που χρησιμοποιείται για να δίνει γεύση βουτύρου στα τρόφιμα, χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα με πλαστή γεύση βουτύρου παρά το γεγονός ότι αυτή η χημική ουσία είναι τόσο επιβλαβής που προκαλεί στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο μια επαγγελματική ασθένεια που ονομάζεται ποπ κορν του πνεύμονα. Όταν η είδηση για το χημικό αυτό μαθεύτηκε από τον κόσμο που τρώει ποπ κορν, οι εταιρείες άρχισαν να αντικαθιστούν το διακετύλιο με ένα άλλο πρόσθετο, το οποίο υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να μετατραπεί σε διακετύλιο. Καμία από αυτές τις χημικές ουσίες δεν αναφέρεται στις ετικέτες συστατικών του ποπ κορν, επειδή οι ακριβείς συνθέσεις των ουσιών που προσδίδουν γεύση στα τρόφιμα θεωρούνται εμπορικά μυστικά.
Η λύση:Φτιάξε το δικό σου ποπ κορν σε μια κατσαρόλα στην ηλεκτρική σου κουζίνα και χρησιμοποίησε πραγματικό βούτυρο.
ΠΗΓΗ:topgreekgyms.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌