Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under:

To «αθάνατο» τσάι! Γνωρίστε το…

To «αθάνατο» τσάι! Γνωρίστε το…


Η κομπούχα μέχρι προ 40 χρόνων ήταν παντελώς άγνωστη στη Δύση, παρά το ότι χρησιμοποιείτο στην Ανατολή πάνω από 2.000 χρόνια για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, θεωρούμενη ως πανάκεια και χαρακτηριζόμενη ως το «ελιξίριο της μακροζωίας».
Η κομπούχα είναι ένα ποτό που δημιουργείται από τη ζύμωση που προκαλεί ο μύκητας κομπούχα, αν τον τοποθετήσουμε σε μια ποσότητα γλυκού τσαγιού και τον αφήσουμε σε θερμό μέρος για ένα χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια μαγιάς (που συνήθως είναι υγρό από προηγούμενη ζύμωση ή, αν δεν υπάρχει, αποσταγμένο ξίδι). Μέσω της ζύμωσης του μύκητα απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων προβιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Η γεύση της θυμίζει μηλίτη και είναι ευχάριστο να το πίνει κανείς. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Περιέχει όλη τη σειρά των βιταμινών της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και πολυσακχαρίτες. Είναι επίσης πλούσια σε οργανικά οξέα, όπως γαλακτικό οξύ, που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το οξικό οξύ, που θεωρείται αντισηπτικό και αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, το γλυκουρονικό οξύ, που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, το βουτυρικό οξύ, που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων, μηλικό οξύ και νουκλεϊκά οξέα. Αυτός είναι ο λόγος που στην παραδοσιακή ιατρική της Ανατολής (Κίνα, Ρωσία κ.α.) έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και θεραπεία ποικίλων ασθενειών.
Οι υποστηρικτές της κομπούχα ισχυρίζονται ότι βοηθά στις εξής καταστάσεις:
– Αποτοξινώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων.
– Ρυθμίζει και εξισορροπεί τη λειτουργία του ήπατος.
– Ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.
– Βοηθά στην πέψη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
– Βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών.
– Βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.
– Λειτουργεί ως ένα τονωτικό για τον οργανισμό.
– Έχει αντικαρκινική δράση.
Δεν είναι πολύ εύκολο να βρείτε μύκητα κομπούχα στο εμπόριο. Κάποια μεγάλα βιολογικά καταστήματα τον φέρνουν κατά καιρούς. Μπορείτε επίσης να τον παραγγείλετε μέσω διαδικτύου. Στο διαδίκτυο υπάρχουν βίντεο με οδηγίες για το πώς να παρασκευάσετε αυτό το ποτό. Αν δεν βρείτε το μύκητα, μπορείτε να βρείτε στα βιολογικά καταστήματα έτοιμο ρόφημα κομπούχα.
Η δοσολογία είναι μισό ποτήρι νερού χυμό κομπούχα την ημέρα το πρωί με άδειο στομάχι. Μετά από μια εβδομάδα προσθέστε μισό ακόμα ποτήρι το βράδυ. Αυξήστε σταδιακά τη δοσολογία μέχρι να φτάσετε στα τρία ποτήρια ημερησίως. Η αποτοξινωτική δράση της κομπούχα μπορεί να σας προκαλέσει αρχικά κάποιες παρενέργειες, όπως διάρροια, οπότε μειώστε προσωρινά τη δόση μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας, και στη συνέχεια αυξήστε πάλι τη δόση.
Χυμό κομπούχα δεν πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά κάτω των 4 ετών και οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού. Επίσης δεν πρέπει να το καταναλώνουν άτομα που πάσχουν από καντιντίαση (μύκητα κάντιντα στο πεπτικό σύστημα ή στα γεννητικά όργανα στις γυναίκες), διότι ο κάντιντα ζει με μούχλα και μαγιά, και οι άνθρωποι που θέλουν να εξολοθρεύσουν τον κάντιντα θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που περιέχουν ζάχαρη, μαγιά και μούχλα.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌