ALERT! Όσοι έχουν αυτή την πάθηση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να οδηγούν…
Γνωρίζετε ότι όταν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι χαμηλό και πιάνετε στα χέρια σας το τιμόνι, η οδήγησή σας είναι εξίσου επικίνδυνη με το αν ήσασταν μεθυσμένοι και έχει πολλές παρόμοιες συνέπειες;
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών είναι επικίνδυνη, αλλά και η οδήγηση με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που ονομάζεται υπογλυκαιμία, είναι επίσης πολύ επικίνδυνη.
Τα άτομα με διαβήτη που οδηγούν σε λάθος στιγμή μπορεί να πάθουν μπλακ άουτ πίσω από το τιμόνι και να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν ένα άλλο άτομο, ή ακόμα να σκοτωθούν οι ίδιοι.
Οταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν
Το να έχει κάποιος υπογλυκαιμία σημαίνει ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του έχουν πέσει πολύ χαμηλά κι έτσι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες του σώματος και του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα αίματος ορίζονται συνήθως ως μικρότερα από 70 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg / dL). Αυτή η «βουτιά» είναι μια πιθανή παρενέργεια κάποιων φαρμάκων του διαβήτη τύπου 2.
Το να έχει κάποιος υπογλυκαιμία σημαίνει ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του έχουν πέσει πολύ χαμηλά κι έτσι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες του σώματος και του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα αίματος ορίζονται συνήθως ως μικρότερα από 70 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg / dL). Αυτή η «βουτιά» είναι μια πιθανή παρενέργεια κάποιων φαρμάκων του διαβήτη τύπου 2.
Τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν:
Πονοκέφαλο
Ζάλη
Ιδρώτα
Πείνα
Τρόμο ή τρέμουλο
Χλώμιασμα
Ανησυχία
Σύγχυση
Αλλαγές στη συμπεριφορά ή διάθεση
Αδεξιότητα
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Επιληπτική κρίση
Απώλεια συνείδησης
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αναφέρουν ότι δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Αλλά κάποιοι άλλοι άνθρωποι με διαβήτη έχουν «άγνοια υπογλυκαιμίας» και δεν αισθάνομαι καθόλου συμπτώματα, μέχρι να είναι πολύ αργά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε το σάκχαρό σας, για την περίπτωση που οι αριθμοί σας παίρνουν την… κατηφόρα και δεν έχετε αντιληφθεί τα σημάδια ή δεν έχετε αρχίσει ακόμα να βλέπετε τα συμπτώματα.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υπογλυκαιμία ως παρενέργεια αυτού του φαρμάκου. Μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται σουλφονυλουρίες, μειώνουν τη γλυκόζη του αίματος και μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπογλυκαιμία. Οι ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή από μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται βήτα-αναστολείς, μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα να αγνοούν ότι το σάκχαρο στο αίμα τους είναι χαμηλό.
Δείτε παρακάτω ένα βασικό περίγραμμα του πώς να διαχειριστείτε την οδήγηση αν έχετε διαβήτη:
Ελέγξτε το σάκχαρο στο αίμα σας. Αν είστε σε κίνδυνο για υπογλυκαιμία δεν πρέπει να παίρνετε το τιμόνι στα χέρια σας. Το σάκχαρο στο αίμα σας δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 120 mg/dL αλλά ούτε και λιγότερο από 100 mg/dL.
Διορθώστε το σάκχαρο στο αίμα σας. Αν είναι πολύ χαμηλό δεν θα πρέπει να οδηγήσετε. Περιμένετε 15 λεπτά για να το ελέγξετε πάλι, αφού φάτε ή πιείτε κάτι από τα παρακάτω:
• 15 γραμμάρια ενός απλού υδατάνθρακα
• 4 καρτέλες γλυκόζης
• 120 γραμμάρια αναψυκτικό ή χυμό φρούτων
Προγραμματίστε σωστά. Ετοιμάστε υγιεινά σνακ για το αυτοκίνητο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές προμήθειες για τον έλεγχο και τη διόρθωση του σακχάρου στο αίμα σας, σε περίπτωση που μείνετε εκτός σπιτιού για διάστημα μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχατε προγραμματίσει.
Ελέγχετε το σάκχαρό σας τακτικά. Εάν πρόκειται να κάνετε ένα μακρύ ταξίδι με το αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρό σας κάθε δύο έως τέσσερις ώρες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ό,τι χρειάζεστε (σακχαρόμετρο, βελόνες, ταινίες κ.λπ.) για να μπορείτε να το διατηρήσετε υπό έλεγχο.
Θυμηθείτε ότι η οδήγηση για έναν διαβητικό είναι ασφαλής μόνο αν παρακολουθεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του.
medinova.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.