Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Filled Under:

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι πολλά παραπάνω από μια ημέρα

Μπορεί η 8η ημέρα του Μαρτίου να ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως «Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας», ωστόσο η αρχή είχε γίνει αιώνες πριν με τη πρωτοπόρο του γυναικείου κινήματος, τη Λυσιστράτη, που οργάνωσε απεργία από τα συζυγικά καθήκοντα για να τελειώσει ο πόλεμος ανάμεσα στους άνδρες. Το 1908 στη Νέα Υόρκη, οι 15.000 που παρέλασαν στους δρόμους της πόλης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου, κατόρθωσαν να ευαισθητοποιήσουν τη κοινή γνώμη και να καθιερώσουν δύο χρόνια αργότερα την Ημέρα της Γυναίκας.
Ωστόσο ακόμα και έπειτα από πολύχρονες διεκδικήσεις και αγώνες, σήμερα θα λέγαμε ότι η γυναίκα δεν έχει αποκτήσει πλήρως την πολυπόθητη ισότητα. Και δεν κάνουμε λόγο μόνο για συγκεκριμένα κράτη στο κόσμο όπου η θέση της γυναίκας και τα δικαιώματά της καταπατώνται, αλλά και για «ανεπτυγμένες χώρες» στις οποίες πρόσφατα έχει αναζωπυρωθεί ο αγώνας για μεταχείριση και μισθολογική αντιμετώπιση επί ίσοις όροις.
Φυσικά, δεν λείπουν και γυναίκες που ξεχωρίζουν, διακρίνονται και ηγούνται, αλλά μάλλον αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις σε ένα ανδροκρατούμενο κόσμο. Μερικά από αυτά τα λαμπρά παραδείγματα αποτελούν η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στο χώρο της πολιτικής, η Madonna στον καλλιτεχνικό χώρο, ή η επιχειρησιακή διευθύντρια (CFO) του Facebook στον χώρο των επιχειρήσεων. Αλλά και σε λιγότερο γνωστούς τομείς, γυναίκες όπως η Liv Boeree έδειξε να ξεχωρίζει από τους άνδρες συμπαίκτες της, καθώς κατάφερε να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες παίκτριες όλων των εποχών με κέρδη πάνω από 2.000.0000 δολάρια!
Ας είναι λοιπόν η 8η Μαρτίου μια ημέρα γιορτής για τις γυναίκες, αλλά και μια ημέρα υπενθύμισης για τους άνδρες που τις αγαπούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌