Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Filled Under:

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ! Η ΕΛΛΑΔΑ TOY MEΛΛΟΝΤΟΣ είναι ΕΔΩ...



Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ...
Η ομάδα UPSat, συνεστήθη το 2008 και τα μέλη της αποτελούνται από φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, του εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων το οποίο "ανήκει" στο τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι βασικότεροι στόχοι για τους οποίους ιδρύθηκε η ομάδα είναι: 
Εκπαίδευση φοιτητών στις αρχές των διαστημικών συστημάτων 
Σχεδιασμός διαστημικών αποστολών με την ανάπτυξη των απαραίτητων συστημάτων από μηδενική βάση 
Η επιτυχία της ομάδας, ήρθε το 2012, όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα μελέτης της κατώτερης θερμόσφαιρας QB50.
Η δεύτερη επιτυχία, ήρθε τρία χρόνια μετά, όταν στα τέλη του 2015, ύστερα από μελέτη της εργασίας των φοιτητών, το Libre Space Foundation, συγχρηματοδότησε την προσπάθεια, "μετατρέποντάς" την σε αποστολή, ενώ παράλληλα επέτρεψε την αύξηση των μελών της ομάδας, η σύνθεση της οποίας αποτελούνταν από φοιτητές των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.
Με την χρηματοδότηση εξασφαλισμένη, η ομάδα UPSat, ολοκλήρωσε την κατασκευή του ομώνυμου μικροδορυφόρου και τον παρέδωσε το καλοκαίρι του 2016 (χρόνος "ρεκόρ" για τέτοιου είδους κατασκευές). Αξίζει να τονιστεί πως ο δορυφόρος είναι ο πρώτος "open source" παγκοσμίως
Ο μικροδορυφόρος UPSat, εκτοξεύτηκε στις 25 Μαρτίου 2017 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με αρχικό προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS: International Space Station). Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων δοκιμών και πειραμάτων, ο UPSat μπήκε σε τροχιά πριν από λίγες ημέρες.
Με την τοποθέτηση του UPSat σε τροχιά, επετεύχθη ο σκοπός και οι στόχοι για τους οποίους δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα, καθώς κατάφεραν να έχουν την πρωτιά της κατασκευής του πρώτου Ελληνικής παραγωγής δορυφόρου, που είναι το έλασσον. Το αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός πως οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών κατασκεύασαν το δορυφορικό σύστημα σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και στο τέλος προγραμματίζοντας όλα τα μηχανικά και ηλεκτρονικά συστήματα (hardware και software) οι ίδιοι τους. Τα μοναδικά εξαρτήματα που προμηθεύτηκαν ήταν το GPS, η κάμερα και τα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Ο UPSat, είναι το πρώτο (και ας ελπίσουμε όχι και το τελευταίο) διαστημικό σύστημα, το οποίο σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και με την εξαίρεση όσων έγιναν στον Διαστημικό Σταθμό, δοκιμάστηκε εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα, από Έλληνες φοιτητές και νέους, στην πλειοψηφία τους, μηχανικούς.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, απέδειξε (για άλλη μία φορά) πως εκτός της Ελλάδας της μετριότητας,  της αναξιοκρατίας και της μιζέριας που προβάλλουν τα ΜΜΕ, υπάρχει και η "άλλη" Ελλάδα που εργάζεται, δημιουργεί, παράγει και είναι ικανή, όταν υπάρχουν τα αναγκαία μέσα και πόροι, να πετυχαίνει παγκόσμιες πρωτιές και καινοτομίες ακόμα και σε τομείς υψηλής τεχνολογίας τομείς, όπως είναι οι διαστημικές εφαρμογές.
Αντί επιλόγου, θα επισημάνουμε ότι προσπάθειες όπως η παραπάνω, δεν είναι πολυτέλεια και ότι πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί ικανό πολιτικό προσωπικό ώστε να σταματήσει η φυγή των "μυαλών" της Ελλάδας στο εξωτερικό και να δοθούν τα απαραίτητα μέσα και πόροι που θα δίνουν την δυνατότητα δραστηριοποίησής τους στην χώρα μας, δημιουργώντας καινοτομίες, τεχνολογία, πρωτοποριακά προϊόντα τα οποία με την σειρά τους θα φέρουν επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας φέρνοντας την πολυπόθητη ανάπτυξη.
του Αλέξανδρου Πορτοκάλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌