Σάλο προκαλεί η δήλωση του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν μη εκτελεστικού προέδρου της Goldman Sachs, Ζοζέ - Μανουέλ Μπαρόζο στην «Καθημερινή», ότι «ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι» και πως οι όποιες εξελίξεις εξαρτώνται από τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα.
Ο ίδιος σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα συστημική πρόκληση για την Ευρωζώνη, όπως συνέβαινε την περίοδο το 2011-2012 και τόσο τα άλλα κράτη όσο και οι διεθνείς χρηματαγορές είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο».
«Υπό το πρίσμα αυτό, εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος ενός Grexit εάν η Ελλάδα κάνει λάθος κινήσεις», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.
Εξάλλου, ο κ. Μπαρόζο, παρουσιάζοντας την προσωπική του ανησυχία για ένα πιθανό Grexit, αναφέρθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε τον Ιούνιο του 2012 με τους επικεφαλής οικονομολόγους ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών και τους ρώτησε εάν πιστεύουν ότι Ελλάδα θα βγει από το ευρώ.
«Όλοι εκτός από έναν», ανέφερε, «εκτίμησαν πως μέχρι τα τέλη του 2012 η Ελλάδα θα έχει βγει». Αφού υπογράμμισε πως έκαναν λάθος και ότι «θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη», επισήμανε πως το δίδαγμα που προέκυψε ήταν πως η Ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί νομίζουν. «Μπορεί να προχωρεί με παλινδρομήσεις, αλλά σημασία έχει πως προχωρεί με επιτυχία», εκτίμησε.
«Κάποιοι στην Ευρώπη παραμένουν θιασώτες της άποψης ότι το ευρώ θα ήταν καλύτερο χωρίς την Ελλάδα. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που δηλώνουν ότι θα πλήρωναν την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη και δεν είναι μόνο η Γερμανία, καθώς υπάρχουν και πιο σκληρές απόψεις από αυτές του Βερολίνου», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.
Ανέφερε, επίσης, ότι σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί στην Ευρώπη, «η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, οπότε θα είναι θετική για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήδη ξεπερνά αυτή των ΗΠΑ, θα λειτουργήσει θετικά για την Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες το αξίζουν».
Σχολιάζοντας την ελληνική κρίση, το μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs αναγνώρισε ότι ίσως υπήρξαν καθυστερήσεις της Επιτροπής και λάθη του ιδίου προσωπικά, αλλά σημείωσε πως τότε η Κομισιόν δεν είχε τα εργαλεία για να κάνει μερικά πράγματα, ειδικότερα δε το γεγονός ότι όλες οι αναλύσεις στηρίζονταν στα στοιχεία που έστελναν στις Βρυξέλλες οι στατιστικές υπηρεσίες κάθε κράτους-μέλους. Ανέφερε, δε, ότι όταν ο ίδιος πρότεινε η Κομισιόν να αναλάβει να εποπτεύει τη Eurostat και όλες τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, η πρότασή του απορρίφθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ερωτηθείς, παράλληλα, για τον ρόλο του ΔΝΤ, είπε πως η Γερμανία και οι χώρες που συντάσσονται με αυτήν, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, το έφεραν στη διαχείριση της κρίσης επειδή διέθετε την εμπειρία των διασώσεων την οποία δεν είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη την επιμονή των βόρειων χωρών, ωστόσο ως ρεαλιστής, και από τη στιγμή που, όπως ανέφερε, τις αποφάσεις έπαιρναν οι χώρες και το Eurogroup και όχι τα ευρωπαϊκά όργανα όπως η Κομισιόν, συμβιβάστηκε, συναίνεσε και έτσι δημιουργήθηκε τελικά το σχήμα της τρόικας, που ανέλαβε τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Αναφερόμενος, τέλος, στα δραματικά γεγονότα του Νοεμβρίου του 2011 στη Σύνοδο του G20 στις Κάννες, όπου εκλήθη ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την ανακοίνωσή του ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι «θα είχαμε την τέλεια καταιγίδα», καθώς προκλήθηκε πανικός στις αγορές και μετά την Ελλάδα υπήρχε ο κίνδυνος μετάδοσης σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία, που είναι μια τεράστια οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για το ευρώ.
newsbomb
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.