Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Filled Under:

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ΗΠΑ – Κίνα – Αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα

Τα όρια ανοχής της κινεζικής ηγεσίας φέρεται να δοκιμάζει η Ουάσιγκτον, καθώς αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν την Παρασκευή πάνω από περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε επισήμως το Πεντάγωνο.
Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τη Νότια Σινική Θάλασσα εξ ολοκλήρου δική της περιοχή, ενώ δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο από τη γειτονική Ιαπωνία, όσο και από τα άλλα ασιατικά κράτη που διεκδικούν μερίδιο στην πίτα, ενώ έχει διαμηνύσει και στις Ηνωμένες Πολιτείες πως δεν θα ανεχθεί την παραμικρή απόκλιση από τη συγκεκριμένη θέση. Υπουργός της κινεζικής κυβέρνησης είχε δηλώσει κατά το παρελθόν, ότι η αμφισβήτηση της περιοχής αποτελεί αιτία πολέμου.
Την Πέμπτη, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου B-1B Lancer απογειώθηκαν από το Γκουάμ και πέταξαν πάνω από περιοχές τις οποίες η Κίνα έχει οριοθετήσει ως δικές της. Την ίδια ημέρα, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, λάμβανε χώρα συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Διάσκεψης της G-20 στο Αμβούργο.
Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την πτήση των δύο βομβαρδιστικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αναγνωρίζει την αποκλειστική κυριαρχία της Κίνας στην περιοχή, όπως άλλωστε έχει αμφισβητηθεί κατ’ επανάληψη από την Ουάσιγκτον.
Η κατάσταση, ωστόσο, παρουσιάζεται εξαιρετικά πολύπλοκη στην περιοχή, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν ξεκινήσει μία σειρά συζητήσεων που αφορά την προκλητικότητα της Βόρειας Κορέας. Κατά την επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδόν απαίτησε από τον Κινέζο ομόλογό του να αναλάβει δράση και να πείσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ να αλλάξει τακτική και να παραιτηθεί του πυρηνικού και οπλικού του προγράμματος.
Από την περίοδο εκείνη έως σήμερα, η Βόρεια Κορέα και ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά απείλησε ευθέως τις ΗΠΑ με πυρηνικό ολοκαύτωμα, ενώ πριν λίγα 24ωρα πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πλήξει περιοχές ακόμη και στην Αλάσκα, αλλά και στην Αυστραλία, έως και την αραβική χερσόνησο.
Το Πεντάγωνο επωφελείται από τη συγκεκριμένη συγκυρία, υποστηρίζοντας πως για όσο διάστημα η Κίνα παρουσιάζει αδυναμία να ελέγξει και να καθοδηγήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το Ναυτικό θα αρνείται την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς η Ουάσιγκτον οφείλει να διαφυλάξει την ασφάλεια των ΗΠΑ, δημιουργώντας κλοιό γύρω από από τον υπ’ αριθμόν ένα εν δυνάμει κίνδυνο για την ίδια.
Πίσω από την απειλή της Βόρειας Κορέας, ωστόσο, η περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας υποκρύπτει μεγάλα επιχειρηματικά και εμπορικά συμφέροντα. Κίνα και ΗΠΑ επιδίδονται σε έναν ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο, με εμπορική και επιχειρηματική κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και διπλωματικά επεισόδια εκατέρωθεν, τα οποία έχουν προκαλέσει μία εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο μεγάλες στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις.
Σε πρόσφατη ανάλυση στον Λευκό Οίκο, ειδικός σε θέματα παγκόσμιων σχέσεων, έκανε λόγο για την πιθανότητα ενός μεγάλου πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες,καθώς έχουν δημιουργηθεί όλοι εκείνοι οι λόγοι και τα αίτια, που μπορούν να οδηγήσουν στο σενάριο που απεύχεται κάθε λογικός άνθρωπος. Ο ακαδημαϊκός Γκράχαμ Άλισον, μάλιστα, περί ου ο λόγος, έφερε ως παράδειγμα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, στην Αρχαία Ελλάδα, ο οποίος ξέσπασε ακριβώς για τους ίδιους λόγους.
Η Νότια Σινική αποτελεί διαφιλονικούμενη περιοχή τόσο για την Ιαπωνία, όσο και για μικρότερα και λιγότερα ισχυρά ασιατικά κράτη, όπως οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν, οι οποίες έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ.
Τα δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά είχαν νωρίτερα συμμετάσχει σε στρατιωτικά γυμνάσια με ιαπωνικά αεροσκάφη, ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν κοινά γυμνάσια κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που η Κίνα εξέλαβε ως απειλητικό μήνυμα.
Η πτήση των δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά το σοβαρό ναυτικό επεισόδιο μεταξύ αμερικανικού σκάφους και κινεζικών, εντός της κινεζικής επικράτειας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌