Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Filled Under:

ΕΚΤΑΚΤΟ! Έρχεται 4ο μνημόνιο λέει η Γερμάνια! Πάμε σε ΕΚΛΟΓΕΣ…



«Είμαι βέβαιος ότι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης θα ήταν χρήσιμο», τονίζει ο Lars Feld, καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, διευθυντής του Walter Eucken Institut και μέλος της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. 
Σε συνέντευξη του στο  Bankingnews, ο Feld στην ουσία αναφέρει ότι ένα τέταρτο μνημόνιο θα ήταν χρήσιμο στην Ελλάδα αλλά από το καλοκαίρι του 2019. «Θα προτιμούσα η Ελλάδα να εισέλθει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2019» αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης διεμήνυσε ότι «τον Αύγουστο του 2018 θα βγούμε από το Μνημόνιο», κάτι που όπως φαίνεται δεν συμμερίζονται οι Γερμανοί. 
Σε περίπτωση που άλλο ένα μνημόνιο κριθεί αναγκαίο, τότε η κυβέρνηση δεν έχει παρά να προχωρήσει σε εκλογές, καθώς δεν θα μπορεί να ψηφίσει νέα, επώδυνα μέτρα. 
Ολόκληρη η συνέντευξη:
-Πώς αποτιμάτε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει τη δεδομένη χρονική στιγμή στις αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2014;
Το περιβάλλον στις αγορές είναι σχετικά ήρεμο. Αυτό διευκόλυνε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Ωστόσο, το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο. Οι συνθήκες αναχρηματοδότησης που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα στις αγορές είναι χειρότερες από αυτές που προσφέρει ο ESM. Θα προτιμούσα η Ελλάδα να εισέλθει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2019. Αυτό θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
-Πώς θα επηρεάσουν οι γερμανικές εκλογές τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος;
Το ελληνικό χρέος δεν παίζει ρόλο στις εκλογές. Με την αναμενόμενη σήμερα συνέχιση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αλλαγή στην πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Μια αλλαγή της κυβέρνησης βέβαια θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό.
-Η Γερμανία έχει κατηγορηθεί ότι κράτησε σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πρώτα απ’ όλα, συμφωνείτε με αυτή την άποψη και εάν ναι, γιατί παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια αυτή την επιμονή;
Η Γερμανία, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, προσέφερε στήριξη στην Ελλάδα σε μία κατάσταση οικονομικής καταστροφής όταν δεν υπήρχε άλλος πιστωτής. Όπως και κάθε άλλος πιστωτής, ζήτησε εγγυήσεις για τα δάνεια που χορήγησε διμερώς και υποστήριξε τα προγράμματα του EFSF και του ESM. Μεταξύ των κυβερνήσεων, αυτή η εξασφάλιση συνίσταται σε ένα σωστά δομημένο και εγκριθέν πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτή είναι η συνήθης πολιτική που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή χρηματοδότηση, ιδίως στα προγράμματα του ΔΝΤ. Δεν είναι ζήτημα φιλίας, αλλά συμμόρφωσης με τη συμφωνία.
-Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την επιστροφή της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη;
Η Ελλάδα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τις αγορές προϊόντων και εργασίας και θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου.
-Ποιος είναι υπεύθυνος για την ελληνική κρίση;
Οι ελληνικές κυβερνήσεις που ξόδεψαν πάρα πολλά και έβαλαν μικρή φορολογική επιβάρυνση.
-Ανησυχείτε ότι η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα θα αυξηθεί; Μπορεί να κριθεί απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης;
Είμαι βέβαιος ότι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης θα ήταν χρήσιμο, αλλά πιθανότατα οι αγορές δεν θα το ζητήσουν τώρα. πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌