Η φέτα είναι το πιο γνωστό και αγαπητό ελληνικό τυρί παγκοσμίωςτο εθνικό διατροφικό μας καμάρι, το οποίο παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή συνδυασμό πρόβειου με κατσικίσιο. Μετά από πολλές έρευνες και προσφυγές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2005 επίσημα πλέον καταχωρείται στο Κοινοτικό μητρώο και η ονομασία της φέτας χαρακτηρίζεται ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) η οποία παράγεται αποκλειστικά σε Μακεδονία, Μυτιλήνη Λέσβου, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων λατρεύει την φέτα και δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε χωριάτικη σαλάτα χωρίς την συντροφιά της αλλά και κανένα λαδερό φαγητό που να μην την έχει ταίρι.Υπολογίζεται πως η μέση ετήσια κατανάλωσή της στην Ελλάδα είναι περίπου 12 κιλά/άτομο και μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό.Τι μας προσφέρει η φετούλα εκτός απο την υπέροχη γεύση της?
250 Θερμίδες, kcal
56,5 g Νερό
15,6 g Πρωτεΐνη
20,2 g Ολικά Λιπίδια
13,7 g Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα
4,1 g Μονοακόρεστα
0,6 g Πολυακόρεστα
360 mg Ασβέστιο, Ca
0,4 μg Βιταμίνη D
20 mg Μαγνήσιο, Mg
280 mg Φώσφορο, P
95 mg Κάλιο, K
1440 mg Νάτριο, Na
70 mg Χοληστερόλη, Chol
Μαζί με το ανθότυρο και την μυζήθρα, η φέτα είναι από τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, περίπου 20%, ενώ το ποσοστό των κίτρινων τυριών φτάνει το 40%.Η φέτα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών, που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών,κάτι που για εμάς τις γυναίκες είναι πάρα πολύ σημαντικό.
ΥΓ: Το παρόν άρθρο αποτελεί υλικό προγραμματισμένο από τη Νανά Καραγιάννη για να δημοσιευτεί σήμερα.