Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Filled Under:

H KATANTIA MAΣ! Κρύβουμε το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου ενώ στα Σκόπια τον δοξάζουν…





Παλεύουμε ώστε τα Σκόπια να μην έχουν τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία τους, ωστόσο, όπως φαίνεται, οι προσπάθειες και η ζέση που δείχνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι μόνο στα λόγια. 
Οι Σκοπιανοί θεωρούν πρόγονο τους τον Μ. Αλέξανδρο και τον δοξάζουν τοποθετώντας αγάλματα του σε περίοπτη θέση. Όλοι έχουμε δει το άγαλμα ύψους 23 μέτρων και δαπάνης 9.4 εκατομμυρίων ευρώ στην κεντρική πλατεία, ενώ, άλλα δύο αγάλματα του μεγάλου στρατηλάτη κοσμούν δύο σημεία της πόλης. 
Το briefingnews.gr πραγματοποίησε έρευνα στην οποία αποτυπώνεται η αδιαφορία του ελληνικού κράτους και η «παράδοση» της ιστορίας μας στη γειτονική χώρα:
Οι αποφάσεις όριζαν ότι ως τον Δεκέμβριο θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας, ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παππά, που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών, αποφασίστηκε το 2015 να τοποθετηθεί στη νησίδα που σχηματίζεται στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Όλγας, κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, πάλι έμεινε στα αζήτητα.
Από το 1993 έως το 2015, ο δήμος Αθηναίων είχε αποφασίσει την τοποθέτηση του αγάλματος στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας, στη συνέχεια στο πάρκο της Pιζαρείου και στην Πλατεία Κοτζιά, ενώ προτελευταία προσπάθεια υπήρξε στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων.
Το άγαλμα είχε αγοραστεί το 1993 επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, και στη συνέχεια δωρίθηκε στον δήμο Αθηναίων. Ωστόσο συνέχισε να παραμένει στην αποθήκη του δημιουργού του, ο οποίος απεβίωσε το 2005.
Στη συνέχεια προτάθηκε το πάρκο της Pιζαρείου και τελικά το 2009, επί δημαρχίας κ.Νικήτα Κακλαμάνη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, να τοποθετηθεί στην πλατεία Kοτζιά, Μάλιστα το Μουσείο Μπενάκη, είχε χρηματοδοτήσει και τις αναγκαίες μελέτες για το βάθρο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η επόμενη πρόταση του δήμου Αθηναίων, για την πλατεία Αγίων Ασωμάτων, απορρίφθηκε το 2011 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ευχαριστούμε το briefingnews.gr για τις πληροφορίες. πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌