Σχεδόν ένα Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν «κάηκε» από το 2007 καθώς περισσότερα από 150 δισ. ευρώ χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ.
Σε αυτό το ποσό φυσικά συμπεριλαμβάνονται και τα 40 δισ. ευρώ και πλέον τα οποία εξαϋλώθηκαν στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα, βάσει των ίδιων στοιχείων η μέση κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου το 2007 είχε ανέλθει στα 195,5 δισ. ευρώ, έναντι 45 δις. ευρώ του 2018. Από την εποχή της επέκτασης τραπεζών και επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, περάσαμε στην αποεπένδυση καθώς μόνο μια ιδιωτική τράπεζα (Eurobank) διατηρεί ισχυρή και κερδοφόρα παρουσία στο εξωτερικό.
Η απώλεια αυτού του τρομακτικού ποσού που διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα και από τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου ( 110 δισ. ευρώ ) με άλλα λόγια σημαίνει την πτώση των αξιών, την πτώχευση εταιρειών και το κλείσιμο ή την απορρόφηση μιας δεκάδας και πλέον τραπεζών.
Μάλιστα, αυτό ποσό είναι ακόμα υψηλότερο εάν υπολογιστεί ότι το υψηλό σημείο της αποτίμησης του ΧΑ το 2007 είχε φθάσει ελαφρά πάνω από τα 200 δισ. ευρώ
Πάνω από 71 δισ. ευρώ στις τράπεζες
Από τις δε τράπεζες από το 2007 χάθηκαν περισσότερα από 71 δισ. ευρώ καθώς εκείνη την χρονιά η κεφαλαιοποίηση τους πλησίαζε τα 81,3 δισ. ευρώ έναντι 9,5 δισ. ευρώ που ήταν το υψηλό σημείο μετά τα περσινά stress tests.
Bεβαίως το 2007 οι τράπεζες ήταν περισσότερες καθώς δεν είχαν συρρικνωθεί με συγχωνεύσεις και εξαγορές στις σημερινές τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Για πρώτη φορά, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών έφθασε στο 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης από το 2000, καθώς χάθηκαν 4,7 δισ. από την αποτίμηση τους την περασμένη χρονιά.
Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει περάσει ελαφρά τα 4 δισ. ευρώ, ύστερα και από την άνοδο από τις 18 Ιανουαρίου.
4 άξονες για την ανασύσταση του χρηματιστηρίου
Το χρηματιστήριο επιστρέφει στις ρίζες του (Root ), δηλαδή στην κύρια δουλειά του η οποία είναι παρέχει φθηνά κεφάλαια στις εταιρείες.
Σε μια περίοδο όπου οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν, το Χρηματιστήριο ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να αναδειχθεί ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων, κυρίως, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απ΄όπου εκτιμάται ότι θα προκύψουν οι νέες εισηγμένες εταιρείες, αλλά και θα δοθεί νέα ώθηση στον θεσμό. Οι μοχλοί άντλησης κεφαλαίων είναι το πρόγραμμα Roots για μικρομεσαίες, ένα δεύτερο πρόγραμμα Roots με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης (Ebrd), η εφαρμογή του κώδικα της εταιρικής διακυβέρνησης σε συνδυασμό με το νέο εταιρικό νόμο, αλλά και η συμμετοχή του Χρηματιστηρίου σε παγκόσμιους περιβαλλοντικούς ή άλλους Δείκτες, οι οποίες αποτελούν κριτήριο για τους ξένους επενδυτές προκειμένου να τοποθετήσουν κεφάλαια.
Με το πρόγραμμα Ρίζες «roots», το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη καλέσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους με την βοήθεια, εισηγμένων και μη εταιρειών, ελεγκτικών συμβούλων και Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και η υπεύθυνη εισηγμένων εταιρειών κα Γεωργία Μουρλά, το Roots έχει ήδη δεχθεί αιτήσεις εταιρειών οι οποίες αξιολογούνται με την βοήθεια εταιρειών (Elvalhalcor, Eθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Παπαστράτος, Temes, Hellasgold, Tιτάν) και σε συνεργασία με διεθνείς ελεγκτικούς συμβούλους (Deloitte, Grant Thornton), το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (5ο σε καινοτομία παγκοσμίως), το πανεπιστήμιο management Thunderbird και το Διεθνές Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.
Μέσα από το πρόγραμμα, οι εταιρείες επιλέγουν τους κατάλληλους τρόπους άντλησης κεφαλαίων ενώ κυρίως αξιολογούνται ευχερέστερα οι προοπτικές τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νεοφυείς επιχειρήσεις Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληναμερικανικό Επιμελητήριο ( καθώς προέκυψε από μια προτροπή του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα ), και το Υπουργείο Εξωτερικών. Στο πρόγραμμα Roots συμβάλλει και η Ebrd με ξεχωριστό πρόγραμμα καθώς θα επιλέξει εταιρείες στις οποίες θα συμμετάσχει είτε σε επενδυτικά προγράμματα, είτε μετοχικά – όπως ήδη κάνει με εισηγμένες και μη εταιρείες.
Από τις αρχές του χρόνου, επίσης η εφαρμογή του νέου εταιρικού νόμου ( σ.σ στον οποίο προβλέπονται εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο εταιρικής διακυβέρνησης ) θα αλλάξει τα δεδομένα στις ελληνικές εταιρείες καθώς θα μετασχηματιστεί η σημερινή οικογενειακή τους μορφή. Η ΕΧΑΕ, ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος εταιρικός κώδικας ο οποίος έχει στόχο να προσδώσει μακροπρόθεσμη αξία στις επιχειρήσεις. Η εφαρμογή του κώδικα, κατά τον κ. Γ. Σεραφείμ, επιστήμονα με εμπειρία στην εταιρική διακυβέρνηση θα προκαλέσει ένα ενάρετο κύκλο στις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Ένας τέταρτος άξονας, είναι η συμμετοχή της ΕΧΑΕ σε Δείκτες περιβάλλοντος, καινοτομίας, ηθικής κ.α οι οποίοι αποτελούν κριτήρια για αρκετούς ξένους επενδυτές προκειμένου να τοποθετήσουν κεφάλαια.πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.