Ο Αμερικανός Πρέσβης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, φωτογραφήθηκαν μπροστά σε πίνακα με τον θρυλικό Έλληνα αεροπόρο
Με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, συναντήθηκε την Πέμπτη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.
Η συνάντηση των δυο αντρών έγινε στο γραφείο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Στρατού, φαίνεται ο κύριος Χριστοδούλου, να υποδέχεται και να ανταλλάσσει χειραψία με τον κύριο Πάιατ.
Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρέσβης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, φωτογραφήθηκαν μπροστά σε πίνακα με τον θρυλικό Έλληνα αεροπόρο, Δημήτριο Καμπέρο, από τον οποίο βγήκε η γνωστή έκφραση «τρελοκαμπέρω».
Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ποιος ήταν ο Δημήτριος Καμπέρος
Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883 – 1942) ήταν Έλληνας στρατιωτικός, από τους πρωτοπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα.
Αρχικά ο Δημήτριος Καμπέρος ήταν αξιωματικός του πυροβολικού και ένας από τους έξι Έλληνες αξιωματικούς που εστάλησαν για αεροπορική εκπαίδευση στην Γαλλία το 1911 στο κέντρο του Henri Farman. Τότε αγοράσθηκαν από τον Henri Farman τέσσερα βενζινοκίνητα διπλάνα, που αποτέλεσαν τη βάση ίδρυσης της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Στις 13 Μαΐου 1912 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα στη διάρκεια άσκησης. Στην ίδια ή σε άλλη άσκηση τον ίδιο μήνα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος το οποίο είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω βλάβης. Το εγκατέλειψε (χωρίς αλεξίπτωτο) λίγο πριν αυτό συντριβεί στα χωράφια. Γι’ αυτή την ενέργειά του απέκτησε στο ψευδώνυμο «τρελλοκαμπέρος». Τον Ιούνιο του ίδιου έτους αφού τροποποιήθηκε το αεροσκάφος του σε υδροπλάνο, έσπασε το τότε παγκόσμιο όριο ταχύτητας των 110 χιλιομέτρων την ώρα.
Το 1912 έκανε την πρώτη παγκοσμίως στρατιωτική χρήση αεροπλάνου για παρατήρηση του εχθρού πετώντας πάνω από το μέτωπο της Θεσσαλίας. Επίσης έριξε χειροβομβίδες κατά του εχθρού και επέστρεψε σώος από σύμπτωση αφού το αεροπλάνο του ήταν διάτρητο από σφαίρες. Αυτό θεωρείται σήμερα και ως η πρώτη χρήση αεροπλάνου για στρατιωτικό σκοπό, καθότι η Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, χρησιμοποίησαν αεροπλάνα για στρατιωτικό σκοπό μετά από δύο χρόνια, το 1914. Ο Δημήτριος Καμπέρος και ο Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποίησαν πτήσεις στην Πρέβεζα, στον Αμβρακικό και κυρίως στο Μπιζάνι, όπου επόπτευσαν τις οχυρωματικές θέσεις των Τούρκων και έριξαν χειροβομβίδες με τα χέρια!
Έκανε την τελευταία του πολεμική αποστολή στις 30 Νοεμβρίου 1912. Αργότερα εργάστηκε ως εκπαιδευτής στη Σχολή Αεροπορίας στο Τατόι και στην Ανεμολέσχη του Φαλήρου. Αποστρατεύτηκε το 1934.
Με το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1918) o Kαμπέρος απασχολήθηκε ως εκπαιδευτής νέων αεροπόρων και για ένα διάστημα διατέλεσε διοικητής της Σχολής Ικάρων. Ο Δημήτριος Καμπέρος πέθανε σε ηλικία 59 ετών από ασφυξία λόγω διαρροής φωταερίου, καθώς είχε ανάψει το γκάζι για να ζεστάνει λίγο γάλα και αποκοιμήθηκε.
Λόγω των ριψοκίνδυνων πτήσεών του, του δόθηκε το παρατσούκλι Τρελοκαμπέρος, το οποίο αργότερα έγινε λαϊκή έκφραση που δηλώνει αλλόκοτη συμπεριφορά. Η προσφώνηση πέρασε στη λαϊκή γλώσσα με επανανάλυση της κλητικής Τρελοκαμπέρο σε ονομαστική θηλυκού (τρελοκαμπέρω) για σκωπτικό χαρακτηρισμό γυναικών.
Ήταν αδερφός του ανάδοχου του Ολυμπιακού και ανώτατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Νότη Καμπέρου. Kατά μια ανεπιβεβαίωτη μαρτυρία υπήρξε συνιδρυτής του συλλόγου.πηγη
Ήταν αδερφός του ανάδοχου του Ολυμπιακού και ανώτατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Νότη Καμπέρου. Kατά μια ανεπιβεβαίωτη μαρτυρία υπήρξε συνιδρυτής του συλλόγου.πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.