Ακίνητα άνω της 30ετίας, τα οποία, όμως, έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα και, άρα, βρίσκονται σε καλή κατάσταση, εμβαδού μέχρι και 90 τετραγωνικά μέτρα.
Αυτό είναι το σπίτι των ονείρων Ελλήνων, αλλά και ξένων, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια αγοράς που κλείστηκαν πέρυσι από το πανελλαδικό δίκτυο της RE/MAX Ελλάς. Πιο αναλυτικά, περίπου εννέα στα 10 σπίτια ήταν κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες/μεζονέτες), με τα οικόπεδα και τα επαγγελματικά ακίνητα να συγκεντρώνουν μόλις το 5% και το 7% αντίστοιχα του ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου και όσον αφορά στην ηλικία, στις προτιμήσεις των αγοραστών κέρδισαν οι παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας), σε ποσοστό 98%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι πενταετίας), που συγκέντρωσαν μόλις το 2% του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
«Στην πρώτη θέση, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη κατηγορία, βρέθηκαν τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 30 ετών, καθώς επτά στις 10 αγοραπωλησίες αφορούσε στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων», επισημαίνει η RE/MAX Ελλάς και συνεχίζει: «Στη δεύτερη θέση από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κατοικίες, ηλικίας 11 έως 20 ετών (15% του συνόλου), ενώ σε πολύ χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται τα λεγόμενα νεόδμητα ακίνητα».
Οι τιμές για τα σπίτια
Υπενθυμίζεται ότι, όπως προέκυπτε από πρόσφατη έρευνα της εταιρίας για τις τιμές των ακινήτων, η διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου σπιτιού είναι μεγάλη, γεγονός που φαίνεται να επιδρά στις όποιες αποφάσεις των ενδιαφερόμενων αγοραστών.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως προέκυπτε από πρόσφατη έρευνα της εταιρίας για τις τιμές των ακινήτων, η διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου σπιτιού είναι μεγάλη, γεγονός που φαίνεται να επιδρά στις όποιες αποφάσεις των ενδιαφερόμενων αγοραστών.
Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα παλαιότερο της πενταετίας στους Αμπελοκήπους διατίθεται προς πώληση από 550 ευρώ/τ.μ. έως και 1.167 ευρώ/τ.μ., όταν το πωλητήριο στα νεόδμητα «αγγίζει» έως και τα 2.250 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη διαφορά να είναι έως και διπλάσια σε αρκετές περιπτώσεις. σπίτια
Αναφορικά με το εμβαδόν, η μικρομεσαία κατηγορία έως 90 τ.μ. συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, «αγγίζοντας» το 67%, με σχεδόν αναλογική κατανομή των ποσοστών στις τρεις υποκατηγορίες (1-50 τ.μ., 51-70 τ.μ. και 71-90 τ.μ.). Αξιόλογη κίνηση είχαν τόσο οι κατοικίες 91-110 τ.μ. (14%) όσο και εκείνες 111-130 τ.μ. (9%). Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130 τ.μ. προτιμήθηκαν από το 10% των αγοραστών.
Τα σπίτια στην Αττική και την Θεσσαλονίκη
Περισσότερα από εννέα στα 10 σπίτια, που πωλήθηκαν πέρυσι στην Αττική, ήταν κατοικίες, με τη συμμετοχή των οικοπέδων/αγροτεμαχίων να περιορίζεται μόλις στο 2% και των επαγγελματικών στο 6%.
Περισσότερα από εννέα στα 10 σπίτια, που πωλήθηκαν πέρυσι στην Αττική, ήταν κατοικίες, με τη συμμετοχή των οικοπέδων/αγροτεμαχίων να περιορίζεται μόλις στο 2% και των επαγγελματικών στο 6%.
Την ίδια στιγμή, πάνω από τέσσερα στα πέντε σπίτια (85%) ήταν παλαιά (άνω 25ετίας), με τα νεόδμητα να μην έχουν καμία απήχηση, ενώ τα ηλικίας από έξι έως 15 ετών να συγκεντρώνουν μόλις το 7% των προτιμήσεων. Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων -16 έως 25 ετών- το ποσοστό προτίμησης διαμορφώθηκε στο 8%.
Τέλος, το 40% των αγοραστών επέλεξε μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110 τ.μ.), το 41% μικρές (1-50 τ.μ. και 51-70 τ.μ.), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.
Οι αγοραπωλησίες για τα σπίτια στη συμπρωτεύουσα επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (94%) στις κατοικίες και μόλις 2% σε οικόπεδα –αγροτεμάχια. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται κατοικίες που ξεπερνούν την 25ετία, με ποσοστό 63%, ενώ ένα στα έξι ήταν έως 10ετίας (12%).
Το υπόλοιπο 25% αφορούσε σε ακίνητα 11 έως 25 ετών. Οσον αφορά στην κατηγορία με τη μεγαλύτερη απήχηση, ήταν από 71 έως 90 τ.μ., που την προτίμησαν τρεις στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή (20%) τα διαμερίσματα 1- 50 τ.μ., ενώ ένα ποσοστό 8% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150 τ.μ.πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.