Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της σημερινής κρίσιμης Συνόδου στο Βερολίνο για τη λιβυκή κρίση, με όλες τις πλευρές να ασκούν πιέσεις για την προώθηση των θέσεών τους…
Η Αθήνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών, που κορυφώθηκε από την Παρασκευή, με την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ και τις συναντήσεις του με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια. Χθες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν, από τους οποίους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι η Ε.Ε. θα εκφράσει τις ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο.
Παράλληλα, είχε προηγηθεί, προχθες και επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στην οποία, μεταξύ άλλων, εκφράστηκε και η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα.
Όπως έγινε γνωστό χθες, η Ε.Ε. προχώρησε σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας, ως «απάντηση» για τις ενέργειες της Αγκυρας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία. Σύμφωνα με το γερμανικό ARD, η διαρροή του εν λόγω εγγράφου της Ε.Ε. προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Βερολίνου.
Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα
Από την πλευρά της, τις πιέσεις της κλιμάκωσε χθες και η Τουρκία, με «διπλή» παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος με άρθρο του στο Politico σημείωσε πως η λύση στη λιβυκή κρίση θα δοθεί μόνο μέσω της Αγκυρας, απευθύνοντας παράλληλα έμμεσες απειλές κατά της Ευρώπης με άξονες το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Αργότερα, σε νέες δηλώσεις του, μάλιστα, υπογράμμισε πως «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ ακολούθησε επικοινωνία του με την Αγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα, μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η παρουσία του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα και οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη.
Διμερείς συναντήσεις Πομπέο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο περιθώριο της Συνόδου, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το πρόγραμμα του Πομπέο περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας και τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμπντάλα μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν.
Δεν προβλέπεται συνάντηση με αξιωματούχους της Ρωσίας.
Τι αναφέρει το προσχέδιο
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί η συναίνεση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη.
Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.
Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου.
Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Εμπλοκή Σάρατζ – Χαφτάρ μόνο αν συμφωνηθεί κοινό ανακοινωθέν
Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.