Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Filled Under:

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ο Όλυμπος «εγκλωβισμένος» στην ελληνική γραφειοκρατία-Παραλίγο να διαγραφεί από την UNESCO…

Χωρίς προστασία είναι ο Όλυμπος και η περιοχής πέριξ αυτού, μια έκταση συνολικά 366.000 στρεμμάτων καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τις χρήσεις γης και να προστατεύει τον εθνικό δρυμό…
Χωρίς Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τις ζώνες προστασίας και τις χρήσεις γης παραμένει ο Όλυμπος και οι περιοχές που βρίσκονται πέριξ αυτού. Το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψόμετρο 2.918 μέτρα στην κορυφή του, τον Μύτικα, είναι παγκοσμίως γνωστό ως το βουνό των Θεών παραμένει εγκλωβισμένο στην ελληνική γραφειοκρατία χωρίς να έχει καθορισμένες ζώνες μέσω ενός Προεδρικού Διατάγματος.
Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της αδιαφορίας, παραλίγο ο Όλυμπος να διαγραφεί από την UNESCO από τη λίστα προγράμματος «Απόθεμα της Βιόσφαιρας».
Από το Βασιλικό Διάταγμα μέχρι σήμερα
Το 1938 με Βασιλικό Διάταγμα, ο Όλυμπος χαρακτηρίστηκε ως Εθνικός Δρυμός. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας.
Το 1981 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως «Απόθεμα της Βιόσφαιρας» μέσα από το Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO (MAB). Παράλληλα, η περιοχή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000 για την βιοποικιλότητά της.
Από τότε, μέχρι τώρα, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει στην περιοχή. Το 2015 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναθέτει στον Φορέα Διαχείρισης την σύνταξη της αναφοράς που απαιτείται κάθε 10 χρόνια από την UNESCO για να παραμείνει ο Όλυμπος στο πρόγραμμα «Απόθεμα της Βιόσφαιρας». Έτσι, διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να οριστούν οι ζώνες της προστατευόμενης περιοχής και, για να παραμείνει το βουνό στο πρόγραμμα της UNESCO, θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για αυτές τις ζώνες.
Η μελέτη του Φορέα όρισε τέσσερις ζώνες:
Η Ζώνη Α που είναι η περιοχή απολύτου προστασίας της φύσης, όπου δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανθρώπινη επέμβαση.
Η Ζώνη Β, περιοχή προστασίας της φύσης, όπου επιτρέπεται να εκτελούνται ορισμένα έργα και εργασίες μικρής κλίμακας, να γίνονται έρευνες και να ασκούνται ήπιες δραστηριότητες, κυρίως παραδοσιακού χαρακτήρα.
Η Ζώνη Γ, προστατευμένο τοπίο, όπου στόχος στη ζώνη αυτή είναι η διαφύλαξη της γεωλογικής, αισθητικής ή πολιτισμικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε συνάρτηση με τις ασκούμενες παραδοσιακού χαρακτήρα δραστηριότητες των κατοίκων, με παράλληλη παροχή δυνατοτήτων οικοτουριστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Και η Ζώνη Δ, (σ.σ τα όρια της οποίας είναι μετά το Λιτόχωρο και ανήκουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας) όπου επιτρέπονται αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν το σήμα του Εθνικού Δρυμού Όλυμπου στα προϊόντα τους, για να πιστοποιούν τον τόπο προέλευσης και να τα προωθούν στις Διεθνείς Αγορές με την αναγνωρισιμότητα που προσδίδει το brand name, Όλυμπος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι με το σχέδιο αυτό η συνολική έκταση της προστατευόμενης περιοχής φτάνει τα 366.000 στρέμματα.
Με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται αύξηση της συνολικής έκτασης της Προστατευόμενης Περιοχής στα 366.000 στρέμματα που βρίσκονται διοικητικά στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.
Παραλίγο διαγραφή από την UNESCO
Η μελέτη ολοκληρώθηκε και έλαβε μορφή προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος όμως εξαιτίας γραφειοκρατίας, αλλά και μικροσυμφερόντων, όπως ανέφερε και ο νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου, Αριστείδης Νίκας, το Προεδρικό Διάταγμα ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

Οι ημερομηνίες είχαν γίνει ασφυκτικές έναντι της UNESCO με μεγάλο τον κίνδυνο ο Όλυμπος να διαγραφεί από το πρόγραμμα με ότι συνεπάγεται αυτό. Ο φάκελος τελικά έκλεισε το 2018 για την UNESCO έχοντας εντός του, όχι το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα, αλλά όπως ανέφερε πηγή (σ.σ. επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του) στο Sputnik, μια υποσχετική επιστολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος ότι σύντομα θα εκδοθεί.
Σήμερα για την UNESCO, όπως είπε στο Sputnik η πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος, κ. Καίτη Τζιτζικώστα, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ο Όλυμπος εξακολουθεί να είναι στο Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Ωστόσο, η ίδια γνωρίζει ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα.
Αλαλούμ με τις υπηρεσίες και μικροσυμφέροντα
Η μη έκδοση όμως Προεδρικού Διατάγματος για τον ορισμό ζωνών προστασίας του Ολύμπου δημιουργεί πολλά προβλήματα.
«Δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, είναι υπό έκδοση» είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, κ. Αριστείδης Νίκας, προσθέτοντας ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και άλλα υπουργεία, όπως τα Ανάπτυξης και Γεωργίας.
«Η μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος προκαλεί προβλήματα. Πολλές υπηρεσίες δεν μπορούν να γνωμοδοτήσουν. Υπάρχουν περιοχές που απαγορεύονται διάφορα πράγματα. Ή πράγματα που σήμερα επιτρέπονται, αλλά με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, θα απαγορεύονται. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι κάποιες υπηρεσίες περιβαλλοντικές, όπως και ο δικός μας ο Φορέας, δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει για μια δραστηριότητα θετικά ή αρνητικά, όταν δεν υπάρχει νόμος που να λέει ξεκάθαρα τι επιτρέπεται και τι όχι. Έτσι, μπλοκάρουν διάφορα πράγματα και ο κόσμος φωνάζει και έχει και δίκιο», ανέφερε ο κ. Νίκας.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης χαρακτήρισε «θλιβερό» το ότι δεν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τις ζώνες προστασίας του Ολύμπου, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
«Αλλά ξέρετε τι γίνεται. Είναι θύμα των μικροσυμφερόντων είτε είναι τοπικών ομάδων, είτε πολιτικών ομάδων. Θεωρώ ότι, αυτή τη στιγμή, η μελέτη είναι πάρα πολύ ώριμη, αλλά ξέρετε δεν αρέσει σε μια ομάδα που της αρέσει το κυνήγι, ή σε περιβαλλοντολόγους ή σε ξενοδόχους και λοιπά, και όλα αυτά μπλοκάρουν την υπόθεση», κατέληξε ο κ. Νίκας.
Για «μικροσυμφέροντα ομάδων και περιοχών» έκανε επίσης λόγο και άλλη πηγή του Sputnik, καθώς η Ζώνη Δ θεωρήθηκε ότι ευνοεί τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη ζώνη, ενώ αδικεί άλλους και συγκεκριμένα της Ζώνης Γ, της ευρύτερης περιοχής του Λιτοχώρου.
Το σπάνιο κάλλος του Ολύμπου
Η μυθολογία έκανε τον Όλυμπο το σπίτι των 12 Θεών. Οι ορειβάτες το λατρεύουν ενώ οι επιστήμονες βρήκαν και κατέγραψαν δεκάδες φυτά, πουλιά και άλλα είδη που ζουν στο σπίτι των θεών.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, που όπως είπε ο κ. Νίκας χρήζει επικαιροποίησης, περίπου 300.000 άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Όλυμπο, ενώ από αυτούς, περισσότεροι από 25.000 μένουν στα καταφύγιά του.
Στον Όλυμπο έχουν καταγραφεί πάνω από 1.700 είδη φυτών τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% όλης της ελληνικής χλωρίδας. Επίσης, έχουν καταγραφεί περί τα 150 είδη πουλιών, πάνω από 40 είδη θηλαστικών με πιο γνωστά το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, το πετροκούναβο, το αγριογούρουνο, την αλεπού, τον κόκκινο σκίουρο, την αγριόγατα, καθώς και πολλά είδη νυχτερίδων. Επιπλέον, στον Όλυμπο απαντώνται 34 είδη αμφιβίων και ερπετών ενώ κυριολεκτικά αποτελεί «hotspot» για τις πεταλούδες κι έχουν καταγραφεί περί τα 155 είδη, από τα συνολικά 239 είδη πεταλούδας, που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌