Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under: ,

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ!'ΚΟΦΤΗΣ' για 'ΠΑΝΤΑ' και όχι μόνο...

Συνέντευξη έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Καθημερινή της Κυριακής. O κος Τσακαλώτος αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού την παράταση της εφαρμογής του Κόφτη και μετά το 2018 που λήγει (ή μήπως ‘λήγει’) το πρόγραμμα.
Αναφέρει επίσης πως θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.
Απέκλεισε ωστόσο κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.
Σε ερώτηση για την απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετηθούν από τώρα για μετά το 2018 μέτρα, μεταξύ αυτών η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις δηλώνει:
"Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει αν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης, όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού".
Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν ‘συμμαχεί’ η Κυβέρνηση με το ΔΝΤ που έχει απαίτηση για μικρότερα πλεονάσματα, είπε πως:
"Η χρήση της λέξης συμφωνία όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιότυπη. Το ΔΝΤ, εξάλλου, αφενός δεν λέει μόνο για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους αλλά επιμένει και σε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου, για να παραφράσω τον Oscar Wilde, η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους πιο πολύ συζητείται παρά παρατηρείται στην πράξη".
Ο ίδιος, παράλληλα, δεν αποκλείει και τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. "Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει ο ΔΝΤ. Ούτε καν αν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μια από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος είπε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της και δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌