Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Filled Under:

Η Β.ΗΠΕΙΡΟΣ είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ! ΣΕΙΣΜΟΣ που ΑΛΛΑΖΕΙ τα ΣΥΝΟΡΑ...



18 Απριλίου 1944 ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, εκφωνεί από την Πλατεία Συντάγματος (το κτήριο σήμερα του  Public) τον περίφημο ‘Λόγο της Απελευθερώσεως’ στον οποίο διατυπώθηκαν οι Εθνικές Διεκδικήσεις. Αυτές περιελάμβαναν :
1. Tην Bόρειο Ήπειρο,
2. Tα Δωδεκάνησα,
3. Tην τροποποίηση των Eλληνοβουλγαρικών συνόρων.
Στο Παρίσι το 1946 πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των τεσσάρων νικητριών Δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Η.Π.A, Μεγάλη Βρετανία, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία).
Στις 25 Απρίλιου 1946 συνήλθε στο Παρίσι το συμβούλιο των Yυπουργών των Eεξωτερικών των "τεσσάρων" για να καταρτίσουν τα σχέδια των συνθηκών ειρήνης με την Iταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Φιλανδία και Aυστρία.
Χωρίς να προχωρήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες της Συνθήκης αυτής σας αναφέρουμε πως, τότε δόθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα και μετά από αυτήν την επιτυχία η ελληνική πλευρά θεώρησε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας δοθεί και η Βόρεια Ή O αρχηγός της ελληνικής αντιπροσωπείας πρωθυπουργός Kων. Tσαλδάρης, που συμμετείχε στη διάσκεψη, έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης της Bορείου Hπείρου, αποζημίωση 6 δισ. δολαρίων και επανένταξη του απορριφθέντος αιτήματος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Δυστυχώς, κανένα από τα αιτήματα της Ελλάδος δεν έγινε δεκτό. Για πολεμικές αποζημιώσεις μας επιδίκασαν 145 εκατ. δολλάρια , αντί των 6 δισ. δολαρίων που ζήτησε η ελληνική αντιπροσωπεία.
Το σημαντικό κομμάτι όμως είναι το εξής. 
Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων Νικητριών Δυνάμεων αποφάσισε στις 3 Αυγούστου 1946 να επιλύσει το Βορειοηπειρωτικό μετά τη διευθέτηση του Αυστριακού και του Γερμανικού.
Το Αυστριακό επιλύθηκε το 1955, με την Αυστρία να κατατάσσεται στις ουδέτερες χώρες και το Γερμανικό το 1990 με την επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία.
Έκτοτε καμία Διεθνής Διάσκεψη δεν έχει λάβει χώρα για το θέμα. Δεν έχει διεκδικηθεί από την ελληνική πλευρά; Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επιθυμούν να αλλάξουν τα σύνορα των Βαλκανίων; Φαίνεται πως de jure υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα πάντα κολλάμε στο de facto.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌