Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Filled Under: ,

ΒΟΜΒΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ! «Το ΕΥΡΩ είναι σαν την ΕΙΣΒΟΛΗ ΧΙΤΛΕΡ στη ΡΩΣΙΑ»...

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Dave Rubin έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Στο πρώτο απόσπασμα της συνέντευξης (δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα το δεύτερο) ο κος Βαρουφάκης ξεκινά με μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στη Νομισματική Ένωση και το Ευρώ. Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως παραλληλίζει την Ένωση αυτή με την Εισβολή του Ναπολέοντα και του Χίτλερ στη Ρωσία. Όλα ξεκινούν όμορφα και καταλήγουν με «αίμα στο χιόνι». 
Στη συνέχεια ο πρώην Υπουργός Οικονομικών εξηγεί πως δουλεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και ειδικότερα της Γερμανίας. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι γερμανικές τράπεζες διείσδυσαν στα ελληνικά νοικοκυριά, «γεμίζοντας τις τσέπες με δάνεια».
Εν συνεχεία εξήγησε πως το πρόγραμμα διάσωσης αποτελείτο από το μεγαλύτερο δάνειο στην Παγκόσμια Ιστορία, σε μία χώρα που αποτελούσε το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μάλιστα με την υποχρέωση να παρθούν μέτρα λιτότητας. «ακόμα και ένα 8χρονο παιδί καταλαβαίνει ότι αυτό δε μπορεί να γίνει» είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε όμως στον αμερικανό δημοσιογράφο πως αυτό έγινε για να διασωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.
Στο σημείο αυτό ο κος Rubin ρώτησε αν υπήρχαν φωνές πριν την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ που να προειδοποιούσαν για τους κινδύνους της νομισματικής ένωσης. Ο κος Βαρουφάκης απάντησε πως ναι υπήρχαν αλλά «χάθηκαν μέσα στην κακοφωνία» πανηγυρισμών για την Ένωση. Το σύστημα επιθυμούσε την Ένωση διότι τα κέρδη ήταν πολλά. Οι Έλληνες δεν είχαν μεγάλο ιδιωτικό δανεισμό. Ήταν εύκολο κέρδος. Στο σημείο αυτό εξήγησε πως οι πλούσιοι Έλληνες των «βορείων προαστίων» ήθελαν ένα σκληρό νόμισμα (όπως το μάρκο) και όχι μία δραχμή που θα μπορούσε να υποτιμηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή. Εξήγησε πως ΕΥΡΩ ΙΣΟΝ ΜΑΡΚΟ. Οι πλούσιοι Έλληνες ήθελαν την Ένωση, οι Τράπεζες το ίδιο και οι φτωχοί Έλληνες απέκτησαν πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό. Κανείς δεν άκουγε δηλαδή. 
Όταν ρωτήθηκε για το ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε καταρχάς πως η διαρροή χρήματος από τις ελληνικές τράπεζες έγινε με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος (δηλαδή της ΕΚΤ) η οποία έβλεπε στις δημοσκοπήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την εξουσία και κατά συνέπεια ήθελε να τον έχει «δεμένο χειροπόδαρα».
Στη συνέχεια κάνει μία αναδρομή στα γεγονότα του 2015 με το κλείσιμο των Τραπεζών, την κωλοτούμπα Τσίπρα μπροστά στο δημοψήφισμα και την δική του αποχώρηση από την πολιτική. Είναι προφανές πως ουδεμία ευθύνη επιρρίπτει στον εαυτό του. 

Οφείλουμε να πούμε πως η κριτική του στα κακά του ευρώ είναι σωστή και έχει ακουστεί πολλές φορές από πολλούς γνώστες των οικονομικών. Η πολιτική ανάλυση που κάνει φυσικά είναι άλλη υπόθεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌