Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Filled Under: ,

Αφορολόγητο και συντάξεις μπαίνουν στον «κόφτη» για τη δεύτερη αξιολόγηση

Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει νέα μέτρα και μεταξύ άλλων την μείωση στο αφορολόγητο όριο το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 8.636 έως 9.550 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου.
Η δεύτερη αξιολόγηση έχει παγώσει και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ελληνική πλευρά που πλέον εξετάζει νέα σενάρια.
Όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ ζητάει να προχωρήσει άμεσα η μείωση του αφορολόγητου, κάτι που αρνείται η ελληνική πλευρά. Ωστόσο στο τραπέζι πέφτει μια νέα πρόταση.
Η κυβέρνηση βλέποντας ότι η αξιολόγηση έχει «παγώσει» ετοιμάζει εναλλακτική πρόταση προς τους δανειστές για μέτρα λιγότερα από τα τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ που ζητούν και κυρίως το ΔΝΤ, προκειμένου να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις με τους θεσμούς και να υπάρξει ορίζοντας λύσης μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά συζητά το σενάριο της μείωσης του αφορολογήτου ορίου το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 8.636 έως 9.550 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου.
Ήδη οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επεξεργάζονται σενάρια μείωσης του αφορολογήτου ορίου όχι στις 5.000 ευρώ όπως ζητάει το ΔΝΤ, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα.
Το σενάριο λέει πως η κυβέρνηση θα βάλει στο… καλάθι του κόφτη το αφορολόγητο μαζί με μειώσεις στις συντάξεις. Που σημαίνει ότι το κύριο διαπραγματευτικό ατού για τα εισοδηματικά μετά το 2018, θα είναι ο κόφτης.
Έτσι αν κάποια χρονιά δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και αυτό διαπιστωθεί τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου από τη Eurostat, ο υπουργός Οικονομικών ως το τέλος Μαίου θα λάβει μέτρα, περικοπές δαπανών του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα ισχύοντα (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και άλλες δαπάνες) ώστε να διορθωθεί η πορεία. Στα μέτρα αυτά που τώρα περιλαμβάνει ο κόφτης θα προστεθεί και το αφορολόγητο.
Εφόσον προχωρήσει το σενάριο αυτό, η Αθήνα θα πρέπει να θεσμοθετήσει την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη.
Ταυτόχρονα, σε πολιτικό επίπεδο ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης, που σφραγίζεται με τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌