Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Filled Under:

ΧΑΟΣ στα ΣΚΟΠΙΑ! Θα χυθεί αίμα…

Oι εξελίξεις στα Σκόπια αναμένονται ραγδαίες, με ένα θολό πολιτικό τοπίο που έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση κοινωνικών συγκρούσεων. 
Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, ς, μολονότι πληροί τις προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει (παρουσίαση 61 υπογραφών βουλευτών), καθώς κατηγορεί τον Ζάεφ ότι με την υιοθέτηση αιτημάτων των αλβανικών κομμάτων, όπως η καθιέρωση της αλβανικής επικράτειας σ’ όλη την επικράτεια, κ.ά. παραδίδει τη χώρα στους Αλβανούς.
Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI που στην προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε συνεταίρος του Γκρουέφσκι, αποφάσισε χθες ομόφωνα τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση υπό τον Ζάεφ, ενώ, μια κυβέρνηση υπό τον Ζάεφ συγκεντρώνει εξήντα εφτά ψήφους αφού και τα άλλα δύο μικρότερα αλβανικά κόμματα πήραν το μέρος του. 
Αύριο, Δευτέρα 6/2, λήγει η προθεσμία προκήρυξης από το Κοινοβούλιο δημοτικών εκλογών και οι οπαδοί του κόμματος VMRO DPMNE, του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων καιαπειλούν ότι θα αποκλείσουν το Κοινοβούλιο, με σκοπό να μην επιτρέψουν την είσοδο σ' αυτό των βουλευτών των άλλων κομμάτων.
Από τη μεριά του, ο Ζοραν Ζάεφ έχει συστήσει στους οπαδούς του ψυχραιμία, καθώς αν διαδηλώσουν κατά της παραβίασης του Συντάγματος από τον Ιβάνοφ, θα προκληθεί «εμφύλιος».
Πρακτικά αυτό δεν σημάνει ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση νομιμοποιημένη συνταγματικά, αφού κάτι τέτοιο δεν δείχνει διατεθειμένος να πράξει ο ανώτατος πολιτειακός αρχών, ενώ ο Γκρουέφσκι ζητάει νέες εκλογές.
Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια και ξένοι διπλωμάτες προβλέπουν ότι σε περίπτωση νέων εκλογών τα πράγματα θα πολωθούν επικίνδυνα.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌