Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Filled Under:

ΤΡΟΜΟΣ! Έρχεται κούρεμα καταθέσεων;...



Αυτό που συνέβη χθες είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε... κούρεμα καταθέσεων και θα καταστρέψει εκατομμύρια ανθρώπους.
Πρόκειται για μια είδηση που θα έπρεπε να είναι πρώτη σε όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας, όμως θάφτηκε εσκεμμένα. Ποια είναι αυτή; Η Attica Bank άνοιξε σήμερα τον «ασκό του Αιόλου» καθώς πούλησε κόκκινα δάνεια αξίας 806,4 εκατομμυρίων ευρώ σε ξένο fund στο μόλις 8,68% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή πήρε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Η πώληση έγινε υπό μορφή ομολόγου στην Βρετανική εταιρία Aldridge.
Η Attica Bank βρισκόταν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση καθώς χρειαζόταν να καλύψει το κεφαλαιακό της κενό για να περάσει τα stress test, και με τη χθεσινή της συμφωνία η μετοχή της ανέβηκε σήμερα κατά 25%.
Το πρόβλημα είναι ότι και για τις υπόλοιπες Ελληνικές τράπεζες τα πράγματα δεν διαφέρουν και πολύ. Δύσκολα θα καταφέρουν να πουλήσουν σε ξένες ετραιρίες ται κόκκινα δάνεια με πάνω από το 10% της ονομαστικής τους αξίας.
Κάποιος μπορεί να αναρωτιέται γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Από τη στιγμή που σε κάποια φάση το κενό δεν θα μπορεί να το καλύψει ούτε η μετοχική ομάδα ούτε το κράτος, τότε το βάρος θα το επωμιστεί ο... καταθέτης. Με λίγα λόγια, μόλις το ρευστό στερεύσει για τις τράπεζες και έχουν πωληθεί όλα τα δάνεια στα ξένα funds θα γίνει κούρεμα καταθέσεων.
Στη συνέχεια, αφού χιλιάδες οικογένειες θα έχουν καταστραφεί, οι ξένες εταιρίες θα έρθουν για να διεκδικήσουν αυτό που νομικά θα τους ανήκει. Ολόκληρες επιχειρήσεις και σπίτια του απλού κόσμου. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, που όμως δεν είναι καθόλου αβάσιμο. Από τη στιγμή που ήδη οι τράπεζες ξεκινούν να πουλούν τα κόκκινα δάνεια, το σενάριο γίνεται όλο και πιο κοντινό...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌