Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Filled Under:

«Πνίγεται» η Μόρια – Πάνω από 12.000 αλλοδαποί και οι αφίξεις συνεχίζονται…


Μη διαχειρίσιμη είναι πλέον η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης αλλοδαπών στη Μόρια της Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες  στο κέντρο υποδοχής του νησιού και έξω από αυτό βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 12.000 άνθρωποι όταν η χωρητικότητά του δεν ξεπερνάει τις 2.800.

Ήδη σήμερα οι αφίξεις προσεγγίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες τα 500 άτομα. Ο δήμαρχος της περιοχής Στράτος Κυτέλης απευθύνει μέσω του newsit.gr έκκληση να αποσυμφορηθεί το νησί. «Στοιβάζονται άνθρωποι και ψυχές με όποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτό τόσο από υγειονομικής άποψης, όσο και ως προς τις συνθήκες επιβίωσης», αναφέρει και εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή στο ΚΥΤ της Λέσβου οι άνθρωποι ξεπερνούν τους 12.000.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζουν μόνο μέσα στο κέντρο υποδοχής, αλλά και στα παρακείμενα αγροκτήματα, αφού δεν τους χωρούν οι εγκαταστάσεις του κέντρου. Υπάρχει κίνδυνος τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους της περιοχής» συμπληρώνει και επισημαίνει την ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού και ανακατανομής των αλλοδαπών στην επικράτεια.
Για την κατάσταση που επικρατεί θα ενημερώσει τον εισαγγελέα ο αναπληρωτής υπεύθυνος του κέντρου Βασίλης Ντάβας, καθώς το προσωπικό έχει ξεπεράσει πλέον τις δυνάμεις του. Ταυτόχρονα, τον αρμόδιο εισαγγελέα ενημέρωσε σήμερα Παρασκευή και η ασφάλεια του κεντρικού λιμεναρχείου Μυτιλήνης , καθώς από τις αυξημένες αφίξεις, αδυνατεί πλέον να ακολουθήσει τον κανονισμό, που ορίζει ότι πρέπει να συλλαμβάνονται οι αλλοδαποί και  να παραδίδονται στο κέντρο για καταγραφή και μετά να αφήνονται ελεύθεροι.

Τα πράγματα κατά γενική ομολογία είναι δύσκολα σε πολλές περιοχές της χώρας όπου βρίσκονται κέντρα φιλοξενίας. Όπως εξηγούν στον newsit.gr οι γνωρίζοντες τα κέντρα για παράδειγμα στον Κορινό ή τη Νέα Καβάλα δεν αποτελούν παρά προσωρινές λύσεις, ενώ και οι δομές στις οποίες μεταφέρονται όσοι ζούσαν τα τελευταία στα υπό κατάληψη κτίρια του κέντρου της Αθήνας, δεν είναι απολύτως κατάλληλες.
Σε γενικές γραμμές, λένε στο newsit.gr πηγές οργανώσεων, οι κινήσεις των τελευταίων μηνών είναι κατά βάση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Και τούτο διότι στο κέντρο για παράδειγμα της Κορίνθου στο οποίο θα μεταφερθούν όσοι βρίσκονταν στις καταλήψεις της Αχαρνών, θα μπορούσαν πρωτίστως να μεταφερθούν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά και δεν έχουν στέγη.
Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα μέσω του οποίου αλλοδαποί φιλοξενούνταν σε διάφορα ξενοδοχεία της επικράτειας λήγει. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ανανέωση, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν στον δρόμο με αποτέλεσμα να πρέπει να μεταφερθούν σε δομές. Δεν είναι όμως δυνατόν, λένε οι ίδιες πηγές, να επιστρέψουν άνθρωποι οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν μια στέγη, σε σκηνές.
Σύμφωνα πάντως με τις οργανώσεις, ο όγκος των αλλοδαπών που υπάρχουν στη χώρα είναι διαχειρίσιμος. Πρόκειται στην πραγματικότητα για περίπου 84.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μείνει στην Ελλάδα από τότε που έκλεισαν τα σύνορα. Τα προηγούμενα χρόνια, πριν από το 2015 υπήρχαν επίσης πολλοί στη χώρα
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός που φτάνει πια στην Ελλάδα αποτελείται από μητέρες και παιδιά. Συγκεκριμένα τα γυναικόπαιδα αποτελούν το 60%, ενώ το 85% των αφιχθέντων προέρχονται από Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Κονγκό.πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌