Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Filled Under:

Είδηση ΒΟΜΒΑ! ΑΟΖ ή πάμε σε εκλογές...Επιστολή της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ απεστάλη, με παραλήπτη τον γενικό γραμματέα του Οργανισμό, Μπαν κι Μουν , με την οποία η ελληνική διπλωματία απαντά στις τουρκικές αμφισβητήσεις για την Ελληνική ΑΟΖ.
Το έγγραφο είδε το φως της δημοσιότητας δύο εβδομάδες μετά την κατάθεσή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτω από τα κεφάλαια του Δικαίου της Θάλασσας και του Κυπριακού.
Η επιστολή-έγγραφο έχει ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου και φέρει την υπογραφή της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Αικατερίνης Μπούρα και έρχεται σε απάντηση αντίστοιχης επιστολής του Τούρκου ομολόγου της.
Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αποστόλη Ζουπανιώτη, η κα Μπούρα επισημαίνει ότι «η Τουρκία για άλλη μια φορά, μέσα από μια σειρά αβάσιμων επιχειρημάτων, αρνείται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και το δικαίωμά της να προχωρήσει σε θαλάσσια οριοθέτηση με κράτη με τα οποία μοιράζεται κοινά θαλάσσια σύνορα».
«Πράγματι, τόσο η παραπλανητική και εσφαλμένη εφαρμογή της αρχής της ισότητας ως κανόνα που διέπει τη θαλάσσια οριοθέτηση, όσο και η συμπτωματική και αποσπασματική ανάγνωση της νομολογίας των διεθνών δικαστηρίων για τη θαλάσσια οριοθέτηση, στοχεύουν στην προώθηση αυτών των ισχυρισμών που περιέχονται στην επιστολή της 15ης Ιουνίου το 2016» προσθέτει.
Σε άλλο σημείο της επιστολής απαντά στους τουρκικούς ισχυρισμούς πως τα νησιά στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή δε δικαιούνται θαλάσσιας ζώνης (υφαλοκρηπίδας και / ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνη) γράφοντας χαρακτηριστικά πως : «η θέση αυτή παραγνωρίζει εντελώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που αφορούν στα δικαιώματα των νησιών για τη δημιουργία θαλάσσιων ζωνών, καθώς και τη διαδικασία της θαλάσσιας οριοθέτησης, όπως η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί από τα διεθνή δικαστήρια».
Συνεχίζει μάλιστα και αναφέρει πως «η γη κυριαρχεί επί της θάλασσας» και «αποτέλεσμα αποκοπής» που χρησιμοποιούνται στην προαναφερθείσα τουρκική επιστολή, όπως και αφηρημένα και εκτός του πλαισίου της διαδικασίας οριοθέτησης, στοχεύουν απλά στην ανάπλαση της γεωγραφίας».
Η ελληνική επιστολή ξεκάθαρα αποσαφηνίζει πως «δεν υπάρχει κανένας κανόνας του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τον οποίο η οριοθέτηση σε ημίκλειστες θάλασσες πρέπει να πραγματοποιηθεί με συμφωνία όλων των συνδεδεμένων μερών, στη βάση της αρχής της επιείκειας, έτσι ώστε να μην βλάπτονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες άλλων ενδιαφερομένων κρατών / οντοτήτων».
Μάλιστα η επιστολή της κας Μπούρα συνεχίζει σε άπταιστη (προφανώς) διπλωματική- νομική γλώσσα και αναφέρει πως το διεθνές δίκαιο «ορίζει λεπτομερώς τους τομείς της συνεργασίας των κρατών στην περίπτωση των κλειστών και ημίκλειστων θαλασσών, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών».
Απορρίπτει τέλος όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς και όλες τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ως εντελώς αβάσιμες, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, όπως η Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνεχίζει «τέτοιοι ισχυρισμοί, επίσης, αποτελούν παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδας για την πραγματοποίηση της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών της, κατόπιν συμφωνίας με τρίτα κράτη, βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως ήδη αναφέρθηκε στην επιστολή της η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, στις 23 Μαΐου 2016».
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη στην εξωτερική της πολιτική, είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω ιδεοληψίας. Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και η de facto αμφισβήτηση σχεδόν του συνόλου του Αιγαίου (και του υποθαλάσσιου πλούτου αυτού) οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση στη γωνία. Ή θα επιλύσει το ζήτημα της ΑΟΖ το συντομότερο δυνατόν ή θα οδηγηθεί σε εκλογές για να αποφύγει να χρεωθεί τη μεγαλύτερη διπλωματική ήττα στη νεώτερη ελληνική ιστορία.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌