Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Filled Under:

Γιατί δεν προστατεύει κανείς τον Τσίπρα-και τη χώρα-έστω στα διεθνή;..



Δεν υπάρχει κανένα -τουλάχιστον πρόσφατο- ιστορικό προηγούμενο Έλληνα πρωθυπουργού και ελληνικής ηγεσίας εν γένει, που ακόμα και στο πιο προφανoύς σημασίας ζήτημα, στα Ελληνοτουρκικά εμφανίστηκε τόσο απροετοίμαστη, ερασιτεχνική, γεμάτη φαντασιώσεις και εν τέλει αδύναμη.

Δεν υπάρχει καμιά προηγούμενη κυβέρνηση που θα δεχόταν επίσκεψη ξένου ηγέτη, χωρίς να έχει στοιχειωδώς ελέγξει και διασφαλίσει ότι ο ο εν λόγω ηγέτης δε θα θέσει -τουλάχιστον- ζήτημα αλλαγής συνόρων της Ελλάδας.

Για τον προφανή λόγο- ο Γεώργιος Παπανδρέου τον είχε παραθέσει μερικές δεκαετίες πριν- ότι μια κακή συνάντηση είναι χειρότερη από μια μη-συνάντηση, διότι η πρώτη φέρει τις διμερείς σχέσεις σε χειρότερο επίπεδο από αυτό που ήδη βρίσκονται. Επιπλέον, διότι όταν ένας ξένος ηγέτης θέτει στο ύψιστο, διμερές επίπεδο, επιθετικές διεκδικήσεις, ακόμα και αν τις αρνούμαστε, πετυχαίνει να μας θέσει- σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό- σε αμυντική και σταδιακά επιδεινούμενη θέση.

Πράγματι, οι διεθνείς συναντήσεις δε λαμβάνουν χώρα όταν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα. Λαμβάνουν όμως χώρα όταν έχουν έστω λειανθεί. Με πρόσφατη την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, με ανοιχτή την αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων και με διαρκείς τις δηλώσεις περί αλλαγής της συνθήκης της Λωζάννης, ποια υποτυπώδης έστω προετοιμασία προηγήθηκε προκειμένου η επίσκεψη να μην καταλήξει σε επικίνδυνο για τη χώρα, ναυάγιο;

Ο Τούρκος πρόεδρος από την προηγούμενη ημέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έθεσε ζήτημα μειονότητας στη Δ. Θράκη, κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων στο εσωτερικό της Ελλάδας- μεταξύ κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο και κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Δ. Θράκη- αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της χώρας μας,λειτουργίας της δικαιοσύνης,αξιοπιστίας του πρωθυπουργού της Ελλάδας σε σχέση με διαβεβαιώσεις του περί έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών, αλλαγής συνόρων και της συνθήκης της Λωζάννης, όπως και θέμα Αιγαίου. Με άλλα λόγια έθεσε μια πλήρη ατζέντα δορυφοριοποίησης της χώρας μας.

Θέμης Τζήμας
Δικηγόρος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής για τη huffington post πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌