Όταν σας ταλαιπωρεί ένας πόνος στην κοιλιά μπορείτε να αναγνωρίσετε αν προέρχεται από το συκώτι, το πάγκρεας ή το στομάχι; Αν όχι, δεν είστε μόνοι…
Σε έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, ποσοστό κάτω από 15% των συμμετεχόντων κατάφεραν να αναγνωρίσουν σωστά πού βρίσκονται τα επινεφρίδια στο σώμα τους, 20% εντόπισαν τον σπλήνα και 25% την χοληδόχο κύστη. Ακόμη πιο παράδοξο ήταν το εύρημα ότι μόλις 4 στους 10 συμμετέχοντες μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα πού βρίσκεται η καρδιά! Το μόνο όργανο που «πέτυχαν» όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ο εγκέφαλος, ενώ αρκετά μεγάλο ήταν το ποσοστό (90%) των συμμετεχόντων που τοποθέτησαν σωστά τον κερατοειδή χιτώνα και τους δικέφαλους μυς.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Άνταμ Τέιλορ, οι βασικές γνώσεις της ανατομίας του σώματός μας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μας βοηθούν να παρακολουθούμε την υγεία μας και να κατανοήσουμε καλύτερα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι γνώσεις μπορεί ακόμη και να μας σώσουν τη ζωή. «Διαπιστώσαμε ότι μόλις το 50% των συμμετεχόντων γνώριζαν πού βρίσκεται η σκωληκοειδής απόφυση» αναφέρει ο Τέιλορ. «Αν κάποιος εκδηλώνει πόνο στην κοιλιά μπορεί να έχει σκωληκοειδίτιδα, κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια, καθώς σε περίπτωση ρήξης της απόφυσης απειλείται η ζωή τους ασθενούς».
Επίσης, η έλλειψη γνώσεων ανατομίας υπονομεύει την αποτελεσματικότητα δράσεων προαγωγής της δημόσιας υγείας. Ενδεικτικά, έρευνα του οργανισμού Prostate Cancer UK υπέδειξε ότι ένας στους δύο άντρες δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο προστάτης αδένας, ποσοστό 17% των αντρών δεν γνώριζαν καν ότι έχουν προστάτη, ενώ μόλις το 8% των αντρών δήλωσαν ότι γνωρίζουν ποιες είναι οι λειτουργίες του αδένα. Δεδομένης της μεγάλης συχνότητας του καρκίνου και των λοιπών παθήσεων του προστάτη, είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι άντρες βασικές πληροφορίες γι’ αυτόν.
Ο «χάρτης» του ανθρώπινου σώματος
1. εγκέφαλος 2. κερατοειδής χιτώνας 3. πνεύμονες 4. συκώτι 5. διάφραγμα 6. καρδιά 7. στομάχι 8. σκωληκοειδής απόφυση 9. ουροδόχος κύστη 10. νεφρά 11. πάγκρεας 12. χοληδόχος κύστη 13. σπλήνας 14. θυρεοειδής αδένας 15. οπίσθιοι μηριαίοι μύες 16. τρικέφαλοι μύες 17. δικέφαλοι μύες 18. τετρακέφαλοι μύες 19. χιαστός σύνδεσμος 20. Αχίλλειος τένοντας 21. επινεφρίδια
onmed.gr πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.